2020. február 24., hétfő

Szilvalekváros labdabukta

 Nagyon finom szilvalekvárt vettünk Valikától. Saját készítésű, sem cukrot, sem tartósítószert nem tartalmaz. Receptjét itt lehet olvasni képekkel. Esszük csak úgy kenyérrel, de buktába is ez való. Valahol láttam ebben a formában, és kipróbáltam.

 Hozzávalók:
60 dkg liszt
3,2 dl tej
1 tojás
1 mk. só
2 evőkanál cukor
8 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben, majd a tojást és a tejet elegyítjük, a vaj kivételével elkeverjük a hozzávalókat, és jól kidagasztjuk. A végén kerül bele a puha vaj. Hagyjuk duplájára kelni. 

Aztán átgyúrjuk a tésztát, 3 mm vastagra kinyújtjuk. A formálást egy nagy fánkszaggatóval végezhetjük (10 cm átmérőjű). A kerek lapokra teszünk egy kanál lekvárt, majd összecsípjük a szélét, hogy gömb alakú legyen, majd megfordítjuk. A leeső darabokat újragyúrjuk, és szaggatjuk. Pont annyi lett, hogy megtelt a nagy tepsim (30x40 cm). Tojással lekenjük a buktákat. Hideg sütőbe toljuk, és 180-200 fokon kisütjük. 



Hasonlóan készül a sárgabaracklekváros bukta és batyu is.
Bibliás elmélkedés:
"Hasonló a mennyek országa a kovászhoz, amelyet fog az asszony, belekever három mérce lisztbe, amíg végül az egész megkel." (Máté 16.1-12)
Jézus ezt a példázatot arra használja, hogy leírja, mi történik egy ember életével, ha Isten megérinti. Meghall egy prédikációt, elkezd változni az élete. Aki eddig mindig rosszkedvű, pesszimista ember volt, az egyszer csak, de lehet, hogy lassacskán, derűs, bizakodó ember lesz. Isten kovásza belekerül az életébe. Hiszen mi is történik a kelt tésztánál? Egy kis darab élesztőt felfuttatunk, majd belegyúrjuk a lisztbe, és idővel a kis élesztő darabhoz képest  a tészta óriásivá nő. Ha a környezet észreveszi az ember életében a változást, akkor jó eséllyel ott is megindul valami. Végül egy egész közösség megváltozhat egyetlen ember hatására. Vagyis Isten egyetlen embert használhat fel arra, hogy tömegek élete változzon meg. Így volt ez Szent Ferenc életével is, vagy a reformátorok szolgálata nyomán. Adja Isten, hogy mindnyájan hasznára és ne kárára legyünk Isten országának! 
A kapros durbancs recept után egy tanulságos történet arról, hogy hogyan lehet valaki rossz kovásszá.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!
    Nem szeretem a szilvát, de ez a szilvalekvár jól néz ki benne! :)

    VálaszTörlés
  2. Szépséges finomság tanulságos elmélkedéssel, mindkettőt szívesen szemezgettem. :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez biztos jó sűrű lekvár, és nem folyik ki a tésztából 😊 Finom lehetett a buktád, de hát ilyen lekvárral csakis az lehet 😊 Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszett. Nagyon finom volt, tényleg.

    VálaszTörlés