2020. január 16., csütörtök

Oliebollen, a holland fánk

 Magyarországon, ha beütünk egy ételnevet a keresőbe, akkor többnyire valamilyen receptgyűjtő oldal jelenik meg. Itt étel-ital-süteményleírások tízezrei sorakoznak, és nem fizet érte a szakácsoknak senki. A honlapok tulajdonosai viszont a reklámokból valószínűleg jól megélnek. Nem is értem, hogy lehet ez legális. Azt sem, hogy miért nem készítenek a szakácsok saját blogot. Persze így sokkal többen megnézik. Én is elkezdtem feltölteni az egyik oldalra, aztán befejeztem, mert nekem nem az az érdekem, hogy megmutassam, milyen ügyes vagyok, hanem segíteni szeretnék másoknak lelki útmutatót (is) kínálva. Nagyon tisztelem azokat a blogger barátnőimet, akik mindig részletes fázisfotókat mellékelnek, ezzel szemléletesen mutatják be a folyamatokat. Nagyon hasznos, de én nem vagyok ilyen precíz. Most is csak egy-két kép mutatja, hogy a fánk hogyan kezdte pályafutását. Citromhabnál láttam meg, utána elkezdtem nézelődni holland blogokon, miután beírtam az oliebollen szót. Egy gyűjtőoldal se jött be. Úgy látszik, hogy a hollandokat nem tudták így kihasználni, mint minket. 
Nagyon finom, farsanghoz is illő fánk sikeredett. A karácsonyi püspökkenyérből maradt kandírozott gyümölcsöket fel lehet használni, de átlényegül a báli szezonra.
Fél adagból készült:
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
1.5 dkg friss élesztő
2.25 dl tej
1.5 dkg cukor
fél alma hámozva, lereszelve
5 dkg mazsola
5 dkg kandírozott narancshéj
1 narancs reszelt héja
1 fél mokkáskanál őrölt fahéj
0.25 dl rum
csipet só
olaj

 Elkészítés:

A mazsolát és a narancshéjat egy órára beáztatjuk a rumba.
Az élesztőre öntünk egy kicsit a meleg tejből, és egy kis cukorral együtt felfuttatjuk. A lisztet, cukrot, maradék tejet, fahéjat, sót keverőtálba tesszük, és jól elkeverjük. Utána hozzáadjuk a többi anyagot a rummal együtt. Letakarjuk, és egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk. Utána két olajozott kanál segítségével megformázzuk, és bő, forró olajban kisütjük őket. Megszórhatjuk porcukorral.




Bibliás elmélkedés: 
A Bibliában több helyen is van szó arról, hogy a dolgozókat meg kell fizetni. Még az állatokra is gondol Isten: "A nyomtató ökörnek ne kösd be a száját!" (5. Mózes 25.4)
"Méltó a munkás a maga bérére." (Lukács evangéliuma 10.rész 1.vers)
Egyes írásmagyarázók szerint nemcsak a bálványimádás miatt került fogságra Izrael az Ószövetségben, hanem azért is, mert a gazdagok nem jól bántak a munkásokkal, és nem tartották meg a szombat-évet, amikor nem lett volna szabad bevetni a földet. El kellett volna hinni, hogy Isten abban az évben is gondoskodik, ahogy megtette a sivatagi vándorlás idején, amikor kijöttek az egyiptomi fogságból. 6 napig szedhették a mannát a földről, abból készítették az élelmüket, de a hetedik napon nem. Mégis elég volt. 
A munkás bérének a visszatartása olyan súlyos bűnnek számít a Szentírás szerint, hogy a gyilkossággal egyen értékű. 
A mi helyzetünkre talán úgy lehet alkalmazni ezt, hogy ne éljünk vissza senki szorult helyzetével. Ha valakinek anyagi gondjai vannak, és áron alul akar eladni valamit, akkor is fizessük meg az értékét. És lássuk meg, hol van szükség egy kis adományra, és ne késlekedjünk segíteni.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Ani! Tartok tőle, hogy azért sincs holland oldal,mert szerintem ott már senki se süti otthon az oliebollent. A férjem holland, nagy a családja, sokan voltak testvérek, de már az ő anyukája se sütötte otthon (pedig a férjem 69 most). A szolgáltatás annyira megfizethető, és a holland nők nem annyira szeretnek a konyhában sürögni, így megrendelik, vagy a boltok előtti kocsikból megveszik. A legbonyolultabb sütemény, amit 18 évem alatt láttam, az volt, hogy a kész porhoz kellett tejet meg tojást adni. A palacsintát is porban veszik, amihez csak vizet kell adni, de inkább elmennek palacsintázni. Nemrégiben a nászasszonyunknak (84 éves, 3 gyerekes) próbáltam elmagyarázni a grízes tésztát, de a mutatvány ott bukott, hogy már magát a gríz szót se ismerte (hollandul). Hiába próbáltam neki leírni, hogy a liszt egyik frakciója, azt se értette. A főzés jobban izgatja őket, sokan főznek vacsorát, de azt se magyar mércével kell elgondolni. A vacsorafőzés max. 25 perc lehet (ebédre szendvicset esznek, a vacsora a főtt étel).

    VálaszTörlés
  2. Találtam holland főzős blogokat és recepteket is. Azok vezettek, nem a gyűjtőoldalak, mint nálunk: nosalty, mindmegette.

    VálaszTörlés
  3. Pont a héten gondoltam az oliebollen fánkokra. Én kóstoltam Hollandiában. Öcsiék ott élnek és egy látogatásunkkor ettünk. Volt almás is és az talán még jobb. De tényleg igaz, hogy nem főznek, sütnek nagyon. Szörnyű volt látni a boltokban, hogy minden egyéb étel alapanyag, zöldség, egyebek mellett a félkész ételek (csak melegíteni kell) ugyanakkora helyet foglaltak el.
    Nagyon ügyes vagy, hogy ezt megsütötted. Jól néznek ki! Kicsit nosztalgikus érzésekkel nézegetem...
    Lehet, hogy megsütöm a másik holland édességet: a poffertjes-t. Az olyan mini palacsinta féle.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta én még erről a fánkról nem is hallottam.

    VálaszTörlés