2018. március 10., szombat

Gyümölcsös kevert pite

 Már van egy ilyen recept a blogon, csak gyümölcskalács néven, és csupán rumos meggy a töltelék. Most fagyasztott meggyet használtam, de kevésnek találtam a fél kg-s margarinos doboznyit, ezért összekevertem még egy marék aszalt áfonyával és egy kevés szeletelt mandulával. Így meg olyan sok lett, hogy jelentős része lesüllyedt az aljára, de ez az ízét nem befolyásolta. Nagyon finom lett.

Hozzávalók:
20 dkg margarin
25 dkg kristálycukor
6 tojás
1 ek reszelt citromhéj
20 dkg liszt+ a forgatáshoz

1 csomag sütőpor
1 evőkanál rum
meggy, áfonya, szeletelt mandula

Elkészítés: 

 Keverjük habosra a margarint, adjuk hozzá fokozatosan a cukrot, a tojást, a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet és végül a rumot. Öntsük a tésztamasszát alufóliával bélelt tepsibe, szórjuk rá a kimagozott, lecsepegtetett gyümölcsöket, amelyeket előbb lisztben forgassunk meg előbb, hogy ne süllyedjenek a tepsi aljára. Előmelegített, közepesnél melegebb, kb 200 fokos sütőben süssük meg. Ha feljött, mérsékelhetjük a hőfokot.
 Habkönnyű, nagyon finom sütemény.
Pataki Mária A vendégvárás ábécéje című 1982-es kiadású könyvéből vettem a receptet, csak sütőport is adtam hozzá, és kevesebb cukrot. Minerva Kiadó.
Bibliás elmélkedés:
Zarándokének. Dávidé. 
"Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! 
Olyan ez, mint mikor a drága olaj a fejről lecsordul a szakállra, Áron szakállára, amely leér köntöse gallérjára. 
Olyan, mint a Hermón harmatja, amely leszáll a Sion hegyére. Csak oda küld az ÚR áldást és életet mindenkor." 133. zsoltár
Olyan gyönyörű ez a tányér, melyet Esztitől kaptam, hogy ez a zsoltár jutott róla az eszembe. Bár a bibliai idézet a hívők testvériségéről szól,  mi, bloggerek is lehetünk ilyen testvérek. Legtöbbünk nem pénzkereseti célból ír blogot, (bár azzal sincs baj), hanem meg akarjuk osztani a jó ötleteinket, szóval segíteni akarunk. 
Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha becsülettel megemlítjük, ha valamit másnál láttunk, és nem akarjuk magunknak tulajdonítani a dicséretet! 
Ó, mily szép és mily gyönyörséges egy blogjátékban ajándékot küldeni a nyertesnek (persze kapni se rossz)!
Ó, mily szép és mily gyönyörséges egy kérdésre úgy válaszolni, hogy ne magamutogatás legyen!
Szóval: 
Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a bloggerek egyetértésben élnek!
Csak oda küld Isten örömöt, békességet, nyugodt lelkiismeretet. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet volt bele az áfonya, meg a szeletelt mandula! Biztos nagyon finom!
    a videó is "gyönyörűséges" :)

    VálaszTörlés