2018. március 2., péntek

Rakott kel hússal és hús nélkül

Hát nem édes ez a kis hókutya? És a hómadár? Játékos kedvű családtagjaim ilyeneket készítenek, nem hóembert.


Kinn sűrűn esik a hó. Minden gyönyörű, de azért próbálom eldönteni, hogy igazán örülök-e neki most, amikor leállt a kazán. A szerelő két hónapja keresi hozzá a szivattyút, állítólag az egész országban nincs ilyen típusú készülék. Pedig csak 5 éves. A többi, úgy látszik, már előbb megadta magát  
Mit főzzek? -kérdeztem a nagylányomat, aki most beteg. A húsleves ilyen esetben adott, de a második mi legyen. Rakott kel-hangzott a meglepő válasz.-Nagyon szeretjük, de sok munka van vele. 
Rakott kel! -Legyen!
Ez is az "Ahány ház, annyi szokás" kategóriába esik. Anyukám például sült hússal készítette. Nem maradékot használt fel, hanem kizárólag erre a célra sütötte. Aztán megdarálta a régi, öntött vas darálón, úgyhogy tényleg elment rá egy fél nap. Én anyósomtól a darált húsos változatot tanultam, és azt is főzöm. 
Hozzávalók:
1 nagyon nagy kelkáposzta
mokkáskanál köménymag
1 -2 csésze rizs
fél kg darált sertéshús
olaj
fél liter tejföl (joghurt)
só, bors, piros paprika
Elkészítés:
A kelkáposzta külső, sérült leveleit kidobjuk, a többit levágjuk a torzsáról. Megormózzuk. Ezt a kifejezést az erdélyi bloggerektől tanultam. Remélem azt jelenti, hogy levágjuk a vastag részt a levelekről. A képen hátul látszanak. Sós, köménymagos vízben megfőzzük.
A rizst sós vízben félig puhára főzzük. A mennyiség attól függ, hogy mennyire szereti a család az ételt. Nálunk van, aki óvatosan és nagyon ügyesen kibányássza a rizses, húsos részt, ezért általában ekkora mennyiséghez két csészét is megfőzök. A húst olajon megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, kis vizet, borsot adunk hozzá, és 5 percig főzzük.
Egy nagy tepsit olajjal megkenünk, ráfektetjük a káposzta felét, arra kerül a rizs, a hús, és újra a káposzta. A tetejére öntjük a főzőlével elkevert tejfölt vagy joghurtot. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje. Miután hűlt egy kicsit, lehet kockára vágni. Vagy nem.😊
Készülhet bulgurral is.





Készülhet hús nélkül is köretnek, de szerintem főételnek így is megállja a helyét.


2 megjegyzés:

  1. Finomat főztél, ez náluk is kedvenc. Nagyjából én is hasonlóan készítem.
    Aranyosak a kis hóállatkák :-) Szép ez a későn jött tél, de jobb lenne, ha már a tavasz közeledne.
    Lánykádnak mielőbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, átadom.

    VálaszTörlés