2016. december 26., hétfő

Szilva chutney gasztroajándéknak


Juci lányom saját készítésű gasztroajándékot kért. Valami chutney-t például. Zöld paradicsomból már készült, egyébként sem lehet kapni ilyenkor ezt a zöldséget. A szilva jutott eszembe. A Kaldeneker Lekvárosház receptjét használtam fel apróbb változtatásokkal.
Fél adagból főztem.

Hozzávalók:
Kb fél kg szilvabefőtt kis lével
10 dkg nádcukor (nem barna)
1 diónyi friss gyömbér kis csíkokra vágva
5 dkg mazsola egészben
15 dkg alma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál currypor
1 teáskanál só
0.7 dl vörösborecet
25 dkg lila hagyma
5 cm hosszú ceruzavékonyságú erős paprika
1 egész fahéjrúd

Elkészítés:
A gyümölcsöket és zöldségeket kis darabokra vágtam, egy nagy fazékba tettem, és a fűszerekkel együtt elkezdtem főzni. A borecetet csak 40 perc után kellett volna hozzáadni, de én mindjárt az elején azt is beleöntöttem. Így is kevésnek találtam a levét 20 perc után, és adtam még hozzá 50 ml szilvalét, hogy ne égjen le. állandó keverés mellett összesen 45 perc alatt lett kész. Azonnal üvegbe töltöttem, lefelé fordítottam egy kicsit, hogy ne kelljen bele tartósítót tenni. Maradt egy kicsi kóstolásra. Igazán kiváló lett, érdemes kipróbálni! Indiai ételekhez, sült csirkéhez, bárányhoz, vagy magában érdemes fogyasztani egy kis barna kenyérrel. Vagy anélkül.:)
Nem csak karácsonykor.


A főzés kezdetén.

Bibliás elmélkedés:
"Úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János evangéliuma 3.rész 16.vers)
"Hála legyen Istennek az Ő kimondhatatlan ajándékáért!" (2. Korinthus 9.rész 15.vers)
Az ajándék: 
http://www.refpasaret.hu/pasaret/pred.php?id=2280

2 megjegyzés:

  1. Szép és finom ajándék lehetett! Nagyon jók ezek a saját készítésű ajándékok, értékesebbek mint a boltban vásároltak! Mi is szeretünk ilyeneket ajándékozni :-)

    VálaszTörlés
  2. Kiderült, hogy pont szilvára vágyott, csak nem mondta.

    VálaszTörlés