2016. február 3., szerda

ÜNNEPEK, JELES NAPOK. Farsangi fánk 10 percben, jelmezben Játékra. Határidő!!!!!!


Sütöttem még egyet a játékomra:
Hozzávalók: 
30 dkg finomliszt
csipet só
1 sütőpor
2 evőkanál porcukor
1 tojás,
15 dkg tejföl

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot is, majd kis mélyedést csinálunk, és beleütjük a tojást, összekeverjük a tejföllel, és jól összegyúrjuk. Deszkán kinyújtjuk kb fél cm vastagra, és kis méretű pohárral kiszaggatjuk. Nekem 7 cm-es pohárral 27 db lett.  Bő, forró olajban sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral. Házi lekvárral kínáljuk. Csak az előkészítés 10 perc, a sütés azért több időt vesz igénybe, de az is gyorsan kész. Volt több kép is, de elszálltak a letöltéskor sajnos.
A receptet a Cum grano salis (Egy csipet sóval) című szakácskönyvben találtam, mely Rákóczi György  fejedelem feleségének, Lorántffy Zsuzsannának a  konyhájába enged bepillantást. 

Bibliás elmélkedés:

Nem vagyok ellensége a táncmulatságoknak. Örömmel néztem végig a Duna TV-n a "Felszállott a páva" című népzenei műsort. Ezeket a táncokat régen, a magyar falusi világban bálokban járták, és komoly párválasztó szerepük is volt. Jézus ott volt a Kánai menyegzőn, lehet, hogy táncolt is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az akkori táncok egészen mások voltak, mint most. Nem volt benne ennyi erotika, sőt semennyi sem. A magyar néptánc is, bár van benne ölelkezés, rendkívül visszafogott, ízléses, szemben egyes népek fenékriszáló, pajzán, sőt, szexuális töltetű táncaival. Barátnőmmel beszélgettünk egyszer, hogy bárcsak visszajönnének divatba azok a régi bálok, ahol még táncrend volt, garde dame, szigorú szabályok szerinti ismerkedés, és ahol, nem titkolt szándékkal, házastársat keresni mentek a fiatalok. A diszkók zajos, erotikus légkörében nem lehet beszélgetni, ezáltal ismerkedni sem. A klipek buja légköre paráznaságra csábít. Nem is csoda, hogy annyi fiatal marad egyedül, vagy ha meg is házasodik, hamarosan válás lesz a vége, mert nem kölcsönös elköteleződés, hanem gyakran csak egy jó szexuális kapcsolat a cél. Pedig a jó házasságnak az alapja Dr. Pálhegyi Ferenc Keresztyén házasság című könyvében ez:


Ha nem hívők kötik össze az életüket, akkor is lehet jó a házasság, ha egymást akarják boldoggá tenni, ha egészségesen leváltak a szülőkről, és betartanak néhány szabályt. Isten a nem hívők életében is megáldja azt, ami Isten szerint való.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon egyet értek.
    Én magam nem vagyok egy táncoslábú alkat, nem is igazán szeretem őket. De azért hiányzik valami abból a régi, Jane Austin-os fílingből... De ez meg lehet, hogy az én maradiságom és a könyv és film romantikája :)

    VálaszTörlés
  2. Lemaradtam, de nem is vagyok egy konyhatündér,bár ha hétvégén "csak" a konyhában kell serénykednem,azt szívesen teszem.
    A mai nap a határidő, de hány óráig? Éjfélig? mert talán akkor még beleférek.:) Bár ajándékot nem kérek, így is több a receptkönyvem,újságom,mint amit használok. Már reális vagyok.
    Igen! A tánc fontos , kellő formában. Régen az is nagy dolog volt,ha a fiatalok megérintették egymás KEZÉT .

    VálaszTörlés
  3. Küldjed! Megvárom. Nincs tolongás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem megy sajnos. Munk után lézengek,és mást kell elintéznem.Bocs. Hétvégén esetleg bepótolom,van egy szuper csöröge fánk receptem,ami nagyon egyszerű.Mikor kicsik voltak a gyerekek,sokat csináltam.

      Törlés