2015. szeptember 9., szerda

Szilvalekváros bukta


 Az Aranygaluskánál leírt kelt tészta receptjét használtam fél kg lisztből. Amikor megkelt, átgyúrtam, kinyújtottam, négyzeteket vágtam belőle, és megtöltöttem szilvalekvárral. Feltekertem. 8 bukta lett, a maradékból  kalácskát fontam. Megkentem őket cukrozott tejjel, és 170 fokon kisütöttem.
Bibliás elmélkedés:
"Hasonló a mennyek országa a kovászhoz, amelyet fog az asszony, belekever három mérce lisztbe, amíg végül az egész megkel." (Máté 16.1-12)
Jézus ezt a példázatot arra használja, hogy leírja, mi történik egy ember életével, ha Isten megérinti. Meghall egy prédikációt, elkezd változni az élete. Aki eddig mindig rosszkedvű, pesszimista ember lett, az egyszer csak, de lehet, hogy lassacskán, derűs, bizakodó ember lesz. Isten kovásza belekerül az életébe. Hiszen mi is történik a kelt tésztánál? Egy kis darab élesztőt felfuttatunk, majd belegyúrjuk a lisztbe, és idővel a kis élesztő darabhoz képest  a tészta óriásivá nő. Ha a környezet észreveszi az ember életében a változást, akkor jó eséllyel ott is megindul valami. Végül egy egész közösség megváltozhat egyetlen ember hatására. vagyis Isten egyetlen embert használhat fel arra, hogy tömegek élete változzon meg. Így volt ez Szent Ferenc életével vagy a reformátorok szolgálata nyomán. Adja Isten, hogy mindnyájan hasznára és ne kárára legyünk Isten országának!
Bővebben:
Jó vagy rossz kovász: 

4 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek, és a kalácskád is! És milyen jó sok a lekvár benne:-)

  VálaszTörlés
 2. Mutatós kalácsok tényleg. Indító ötletnek jó is, mert ma délelőtt lett készen a szilvalekvárunk. Lehet, hogy nálunk is lesz belőle kalács.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy ötletet adtam. Biztos finom lesz a tied is.

   Törlés