2015. március 28., szombat

Tárkonyos bárányleves





Hozzávalók:
60 dkg csontos bárány apróhús
25 dkg répa
10 dkg petrezselyem
karika zeller, ugyanannyi karalábé
1 evőkanál só
5 szem bors
1 kis vöröshagyma
2 nagy krumpli
1 csokor friss tárkony
citromlé
2 tojás
liszt
1-2 evőkanál tejföl

Elkészítés: 
A húst feltesszük főni a sóval és a borssal. Amikor kezd puhulni, beletesszük a karikára vágott zöldségeket, a tárkonyt, kicsit később a kockára vágott krumplit és a hagymát. Amikor kész, beleszaggatjuk a nokedlit.  Tejfölt, és egy kevés citromlét keverünk bele.

Bibliás elmélkedés:
A zsidó nép fogságban, rabszolgaként élt Egyiptomban. Amikor már elviselhetetlen volt számukra az elnyomás, Istenhez kiáltottak, aki elhívta Mózest, hogy kivezesse őket onnan. A kivonulás éjjelén bárányvérrel kellett megkenniük az ajtófélfákat, hogy ez megkülönböztesse őket a helyiektől, és a halál angyala megkímélje őket.
 A bárány később is fontos szerepet játszik. 
- Áldozati állat, fontos ünnepi eledel.  A kivonulás ünnepe a pészah, melyet évezredekkel később is megünnepeltek,  bárányt fogyasztottak emlékezve a szabadulásra. Jézus is bárányt evett tanítványaival az utolsó vacsorán, elfogatása előtt. 
- Jézust mint Isten bárányát említi a Biblia, mert halálával szükségtelenné váltak az állatáldozatok. Ö az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit. Húsvét a keresztény világ számára a megváltást jelenti. Nagypéntek gyásznap, mert Jézus Krisztus halálára emlékezünk, de húsvét vasárnap a legnagyobb örömünnepünk, mert hisszük, hogy Jézus Krisztus, Isten Fia, feltámadt, és él. Hozzá bátran fordulhatunk minden problémánkkal, törődik velünk, szeret bennünket. 

Egy szép húsvéti ének: 

Olvasnivaló:
Jézus az Isten báránya:

Húsvét: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése