2013. december 31., kedd

Malacunk van...:)


Szilveszterkor malachúst szoktam sütni. Nem egy egészet, mert ez nagyon sok pénz lenne, és nem is fogyna el. Csak egy-két darabot veszünk a hentesnél. Rendszerint saját keverésű fűszert használok, de most találtam grill fűszersót a kamrában valamelyik lány főzőcskézéséből, és ezzel szórtam be. Később láttam csak, hogy Orient és csirkecombhoz való. Nem baj, habár a babonások nem főznek szárnyast szilveszterkor, nehogy elkaparja a szerencsét, de én ebben nem hiszek.

Fűszeres malacsült
Hozzávalók:
1 kg 40 dkg bőrös malac
1 Orient grillfűszer
fél dl vörös bor
1 dl olaj
A fűszerrel bedörzsöltem a húsokat, és másnapig állni hagytam.  Felforrósítottam a tepsiben az olajat, és beleforgattam a húst, majd lassú tűzön megsütöttem. közben locsolgattam az olajával.

Almás vörös káposzta
60 dkg vöröskáposzta
1 hagyma
csapott mokkáskanál őrölt kömény

egy savanykás alma
olaj
A káposztát szálasra vágtam, megsóztam, és egy kis ideig állni hagytam, hogy levet engedjen
Kevés olajon megdinszteltem a csíkokra vágott hagymát, majd beleforgattam a káposztát, és megszórtam őrölt köménymaggal. Lassú tűzön, fedő alatt pároltam, egy kis vizet lehet adni hozzá. Amikor már félig kész, hozzáadtam egy mokkáskanál ecetet és ugyanannyi cukrot, és az apróra vágott almát. Készre pároltam. A krumplit kis hasábokra vágtam, és  jó sok egész köménymaggal főztem puhára.
Karácsonyra egy szép tálat kapott A parókia konyhája Zsuzsi unokahúgomtól. Ebben tálaltam elsején.

Bibliás elmélkedés:
Szilveszterkor malachúst szoktam sütni. Nem azért, mert a malac a turcsi orrával előtúrja a szerencsét. A sült malac egyébként sem túr már elő semmit.
Egyáltalán nem hiszek a babonákban.
Nem keresem a négy levelű lóherét, és ha mégis találok egyet véletlenül, akkor nem gondolom, hogy szerencsém lesz. SZERENCSÉM VAN, hiszen a négy levelű lóhere ritka dolog. 
Nem fogom meg a gombomat sem, ha kéményseprőt látok, és nem félek a fekete macskától sem. 
Nem teszek ki lópatkót az ajtóra, hogy megvédjen a rontástól, mert nem tud megvédeni.

Nem félnék szárnyast főzni szilveszterkor,  mert ha el tudná kaparni a szerencsét december 31-én, akkor mi akadályozna meg egy töltött tyúkot abban, hogy megtegye ugyanezt az év más napjain? Nyilván az akadályozná meg, ami szilveszterkor is, hogy már meghótt szegény.


Nem vagyok babonás, mert a babona megkérdőjelezi a keresztyén hitet. Hiszen nem bízhatsz egyszerre Isten gondviselésében, és abban is, hogy majd valamilyen tárgy megoltalmaz a rossz dolgoktól. 
"Elöl és hátul körülzártál engem, és fölöttem tartod a kezedet." - mondja Istenről a zsoltáros a Bibliában.(139. rész 5. vers)
Hát akkor miért sütök mégis malachúst szilveszterkor (és máskor is)?
A válasz egyszerű: azért, mert szeretjük. :)

3 megjegyzés:

 1. Kedves Anna! Csodás lesz egészen bizonyos a szilveszteri étketek.

  Istentől áldott, békés, boldog új esztendőt kívánok neked és az egész családodnak egyaránt!

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm a jókívánságokat. Viszont kívánom.

  VálaszTörlés
 3. Boldog új évet Ani, neked és a családodnak is!
  A párolt vörös káposzta nagy kedvenc nálunk is. Én az elején egy egészen kis mennyiségű cukrot szoktam karamellizálni, majd csak azután teszem bele a káposztát. Nekünk bevált, hogy kevéske ecetet is teszek hozzá. További jó főzőcskézést! :D

  VálaszTörlés