2013. december 22., vasárnap

Halászlé


Nem akarok, és is nem is tudok versenyezni a gasztronómiai magazinok karácsonyi menüsoraival, profi szakácsokkal készített ételeivel, a gyönyörű képekkel. Éppen ezért csak egyetlen ételleírást közlök most, a halászléét. Tapasztalatom szerint ugyanis senki sem főzi hozzám hasonlóan a környezetemben, pedig nagyon egyszerű és finom. Édesanyám mindig így készítette, és én is utánozom, de nem fejből. Ez az egyetlen főtt étel, amelyet pontról pontra követek a szakácskönyvből. Ez pedig Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című kiadványa a mini Magyar Konyha sorozatból. A kiadás éve nem szerepel, de 21 forint 50 fillérbe került a 90 oldalas füzet. El lehet képzelni milyen régi! Ebből tudom például, hogy mi a különbség a pörkölt és a paprikás között, hogy hogyan kell jó sült szalonnát készíteni, hogy mi különbözteti meg a dunai és a tiszai halászlét, és hogy a dunai jobb. "...a halászlé utolérhetetlen íz-és illatharmóniája így érhető el a legjobban." - írja. 
Íme a dunai halászlé elkészítési módja, ahogy anyukám is főzte. 
Hozzávalók:

"1 főre számított alapanyagszükséglet 0,5 kg
1 kg alapanyaghoz szükséges:
8-10 dkg hagyma (egy nagy fej)
3 dkg fűszerpaprika (púpozott kanál)
2 dkg só (lapos evőkanál)
1-1,2 liter víz
főzési idő 30 perc
Elkészítés: Az anyagszükségletet felszorozzuk annyival, ahány főre főzünk. Az apróra vágott hagymát és halszeleteket (alul a fejet és a farkat) egyszerre be kell tenni a bográcsba, s felönteni hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje. Azután fel kell tenni a tűzre, lobogó forrással főzni 30-35 percig, és kész. A paprika felét forráskor kell beletenni, a másik felét pedig a főzés vége felé. A tejet, ikrát a főzés félidejében kell beletenni." A dunai halászlét gyufatésztával esszük, amely hasonló a cérnametélthez, csak vastagabb. Külön kell kifőzni sós vízben. Természetesen télen nem bográcsot, hanem fazekat használunk.
Nem tévedés: NEM KELL PASSZÍROZNI! Ha a hagymát nem vágjuk elég apróra, előfordul, hogy nem fő szét teljesen.  Kiszedegetjük a halat és a belsőséget, a hagymát pedig pillanatok alatt át lehet törni szitán. Reszelni akkor sem szabad, ha nagyon unjuk már a vágást, mert a fémíz nem tesz jót a levesnek. (a piros-arany dekorációval 2019-ben készült).


Tavalyi képek: sajtos falatkák,
levél nélküli gombócok a töltött káposztából és a halászlé.
Ilyen volt az adventi koszorúnk.
Bibliás elmélkedés:
Szenteste két okból eszünk halat. Egyrészt, mert véget ér a kisböjt, másrészt meg azért, mert a hal görögül Ichtys,( ikhthüsz). Krisztus-monogram, melynek betűi a keresztény hitvallást jelentették abban az időben: I(észousz) X(risztosz) ,T(eou) Y(iosz) S(ótér)
Iészusz Khrisztosz Theu Hüiosz Szótér – Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó
Az őskeresztyének halat rajzoltak a porba, erről ismerték fel egymást. A hal azóta is ismert keresztyén jelkép. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése