Katalinnál blogjáték van. Mindennapi kenyerünk címmel.(katt a kék linkre)
Már küldtem rá egy pogácsa receptet, de azt hiszem, hogy az nem is odaillik, mert nem kenyérféle. Úgyhogy most egy igazi rozskenyérrel nevezek.
Hozzávalók:-előtészta:
20 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 dkg élesztő
3 dl víz
-tészta:
1 dkg élesztő
3 dl víz
-tészta:
60 dkg tk rozsliszt
2 dkg élesztő
2 dkg só
4 dl víz
Elkészítés:
Előző este elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk a liszteket elkeverjük 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap reggel adjuk hozzá a többi lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 4 dl vizet, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. A konyha hőmérsékletétől függően lehet, hogy tovább kell hagyni. Kétszeresére kel. Kettéosztjuk, kerek cipóvá gyúrjuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. 10 perc után begyújtjuk a sütőt 250 fokra, a kenyereket bevagdossuk, jól megspricceljük vízzel, margarinozott tepsibe tesszük, és kisütjük. 20 perc után 200 fokra szoktuk mérsékelni a hőfokot. Lehet reggel is bekészíteni az előtésztát, és akkor este sütni. Az egyik cipóhoz rendszeresen adok magkeveréket, és azzal is jelölöm meg a tetején.
Ez jó nagy mennyiség, lehet arányosan csökkenteni a hozzávalókat.
Szép a kenyered, biztos nagyon finom is volt, főleg a sok finomsággal, amik körülötte vannak! Örülök, hogy egy ilyen guszta kenyérrel neveztél a játékra.
VálaszTörlésNagyon szép, hangulatos a képed!
Köszönöm szépen. Talán még készítek valamit.
Törlés