2020. július 15., szerda

Vadas zsemlegombóccal

 Ilyen meleg nyári napon talán nem a vadas az első gondolat, ha főzéshez készülünk. Viszont a friss zöldségekkel nagyon hamar elkészül, tehát mégsem olyan szokatlan. 
Ahány ház, annyi vadas.
És lecsó és fasírt, és...
Ráadásul többnyire nem is vadhúsból készítjük, hiszen az ritka, drága kincs. 
Anyu cukrot pirított a vadashoz, és egy kis reszelt citromhéjat is kevert a mártásba. Mások mustárral teszik élvezetesebbé. Van, aki kevés lében főzi együtt a húst a zöldségekkel, és nem levesként indítja. A babérlevél azonban mindenhol alap, és a borsot se hagynám ki semmiképpen. Én így készítem:

Hozzávalók:
Valamilyen húsleves és a benne főtt:

sárgarépa
petrezselyem
zellergumó
karalábé
...
citromlé
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
Elkészítés: 
-mártás
70-80 dkg húshoz kb 30 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyem gyökér, 7 dkg zellergumó és 7 dkg karalábé kell, amit felhasználunk a vadashoz. A hagymát, fokhagymát stb nem tesszük bele.
Amikor megfőtt a leves, kivesszük a zöldségeket egy másik lábasba. Felöntjük annyi levessel, hogy félig ellepje, és ugyanannyi vizet adunk hozzá. 5-6 babérlevéllel és 5-10 szemes borssal rotyogtatjuk egy kicsit, majd tejfölös habarással besűrítjük. Kis citromlével beállítjuk az ízét. A borsot és a babérlevelet kivesszük, és szétturmixoljuk a mártást.
-zsemlegombóc: 
2 szelet szikkadt kenyeret (mert hogy nem zsemléből szoktam készíteni) kockára vágunk, megpirítunk egy kevés olajon serpenyőben. Leforrázzuk egy kis tejjel. 5 tojásból fél kg liszttel és  1 dl vízzel nokedlit készítünk, és belekeverjük a kenyérkockákat, A tojás nagyságától függ, hogy több vagy kevesebb víz kell-e bele. Bő, sós vízbe szaggatjuk evőkanállal, melyet minden gombócnál belemártunk a vízbe. Bár nagyok a gombócok, mégis könnyűek maradnak, mert a bennük lévő kenyér vagy zsemle miatt levegősek lesznek.

1 megjegyzés:

  1. Ez az étel nálunk is nagy kedvenc. Igaz hús nélkül, de a Vadas, az mindig jöhet! Zsemlegombóccal vagy tésztával.

    VálaszTörlés