2019. november 20., szerda

IV. ennivaló úti beszámoló Kárpát-aljáról:. 4. rész Csokitorta zefirrel


Egyik nap kirándultunk Munkácsra. A történelemből tudjuk, hogy Zrínyi Ilona két évig (1686-tól) védte a várat a Habsburgok ellen. Mára alig hallani magyar szót, pedig 1910-ben még a lakosok 73 %-a magyar volt. Ma alig 10%. Az ukrán kormány mégsem sok figyelmet fordít erre a vidékre. A várbeli felújításokra Magyarországról érkezett pénz. A nyelvtörvénnyel pedig a maradék kisebbséget is igyekszik felszámolni. Ez ugyanis arról szól, hogy csak magánbeszélgetésben és vallási alkalmakon használhatnak az emberek az ukránon kívül más nyelvet. Nem is akarjuk elhinni, hogy 2019-ben, Európában ilyen kezdeményezés egyáltalán megfordul valakinek a fejében, nemhogy keresztül viszik a parlamenten, és el is fogadják. Kárpát-alján sok település még azért színmagyar. A gyerekek nem is beszélnek mást, mert csak magyarokkal érintkeznek. Amikor a Szovjetúnióhoz tartoztak, akkor oroszul kellett tanulni, de ahhoz voltak nyelvkönyvek. Ukrán-magyar nyelvkönyvek azonban még nincsenek. Felső tagozatban mégis ukránul akarnak tanítani az összes iskolában. Isten irgalmazzon nekünk!
A nap végén vásároltunk a helyi üzletben. Sok csokit vittünk haza, vettünk pelmenit, lavast, kvaszt, és sört is. Ildikó ajándékozta ezt a csomag zefirt. Nagyon finom! Gondoltam, ráteszem a tortára. Persze, már itthon.
Hozzávalók:
150 gr csokoládé

10 dkg liszt
3 tojás
Kb fél csomag sütőpor
1 dl olaj
1 evőkanál cukor

1 teáskanál reszét narancshéj
1 evőkanál mazsola
Nutella
sárgabaracklekvár
zefir nevű orosz édesség

Elkészítés:
1 dl olajba beletördeljük a csokoládét, és meleg víz fölött simára keverjük.

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a narancshéjat, az olajos csokit, a sütőporos lisztet és a mazsolát. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és abban sütjük meg. Kb 20 perc után 150 fokra mérsékeljük a hőfokot. Tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt, ketté vágjuk, a közepébe lekvárt kenünk, a tetejére Nutellát, és ráhelyezzük a kettévágott zefireket.


Hasonló csokitorta bodzavirággal.
Néhány szép kép a várról: 
Alex Zelenko fotója
Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc (kisfiúként)

Felirat Kazinczy Ferencztől: "Veszedelmes időkben a gondolatlanság annyi, mint vétek." Itt raboskodott a nyelvújító és forradalmár. 



Vendéglátóinkkal



 A zefir olyasmi, mint a pillecukor (Marshmallow).  Itt egy videó, hogyan készül:
Kölcsey Ferenc: Himnusz
Isten, áldd meg a magyart,
jó kedvvel, bőséggel.
Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel.
Balsors, akit régen tép, hozz rá víg esztendőt,
megbűnhődte már e nép
a múltat, s jövendőt.
....
A munkácsi várról a képet készítette: Alex Zelenko, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1321388

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése