2018. április 6., péntek

Cukor nélküli "cukrozott" ibolya cukorbetegeknek

Idén hatféle színű ibolya nőtt a kertben. Csak tudnám, hogy mitől változik a színe. Tavaly jelent meg a ciklámen, de volt már bordó is.
Minden évben készítek cukrozott ibolyát. Itt és itt olvashatnak róla. A Flower power nevű fröccsbe is tettem már. Orgonát és árvácskát is szoktam cukrozni. Nagyon jó mutatnak csokitortán. Minden ehető virágot lehet így tartósítani. Most pedig joghurtpuding tetejére került. Attól joghurtpuding, hogy tettem bele 2 dl-hez egy evőkanál zselatint, és hagytam megdermedni. 
 A folyamat ugyanaz, mint a rendes cukorral. Az ibolyát megmossuk, szárazra töröljük. A tojásfehérjét fellazítjuk de nem verjük fel, és ecsettel megkenjük a szirmokat, majd megszórjuk a porral. Most eritritet daráltam porrá, és azzal szórtam meg. Ezzel valószínűleg nem áll el olyan sokáig, mint a rendes cukorral, de cukorbetegek is fogyaszthatják. Tettem a pudingba is ibolyát, hogy átvegye az illatát, de lehet, hogy nem veszi át.

Idén ilyen színűek lettek. Minden évben más.

Bibliás elmélkedés:
Ferenc József császár felesége, Erzsébet királyné kedvence volt a cukrozott ibolya. A bécsi Demel cukrászdában ma is kapható. 




Erzsébet, közismert nevén Sissi nehezen tudta elviselni a császári udvar kemény világát. Gyermekeit elvették tőle az akkori szokás szerint, és nevelőnők gondjaira bízták. Férjével keveset találkozott, egyre inkább befelé fordult. Idősebb korára depressziós, anorexiás lett. Valamikor ezek úri betegségek voltak. A pórnép között nemigen fordult elő ilyesmi. Ma újra gyakori lett. A civilizált életmód, a kevés mozgás, a stressz felőrli az emberek idegeit. Ehhez társul még a létbizonytalanság, a magány, a szerető közösség hiánya. Isten nem így képzelte el az életünket, de ha már így alakult, és jelentkeznek a problémák, akkor is érdemes hozzá fordulni gyógyulásért. Egyszer csendes héten voltam. Ez egy olyan alkalom, ahol egy hétig a Bibliával foglalkozunk. Énekelünk, imádkozunk. Egy fiatalasszony végső elkeseredésében jött el. Súlyos depressziós volt. Hét végére teljesen meggyógyult. Neki gyógyszerekre sem volt szüksége. 
"Jőjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű." Máté 11,28-30.
A Bibliában Dávid király ír egy depressziós állapotáról, és a gyógyulásáról a 32. zsoltárban. Érdemes elolvasni, és segítséget kérni lelkésztől, vagy más szakembertől, ha valaki hasonló problémákkal küzd.
Református telefon lelkigondozás: 06-1-201-0011

5 megjegyzés:

  1. Szépek az ibolyáid, jól mutat a pudingon gondolom a tortán is szép lehet! Gyümölcsnek a héját már cukroztam de virágot még nem, bár nekem csak fokföldi ibolyám van:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aprólékos munka, de különleges élmény ibolyaillatban úszni.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek az ibolyáid! Biztos sok munka van vele, de gondolom megéri. Finom és különleges lehet....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem készíteni őket, bár idén nem sok lett.

      Törlés
  4. Nagyon szépek! Egyszer én is készítettem, de azóta sajnos nem.

    VálaszTörlés