2017. szeptember 4., hétfő

Őszies diótorta. Gluténmentes diótorta 3.

 Hogy tudtak nagyanyáink tökéletes piskótát sütni a kukoricacsutkával fűtött sparheltban? Örök titok marad. A kakaós sikerül, a diós sikerült, a sima sikerülni fog :), ha végre eltalálom a hab keménységét, a hőfokot és ki tudja mit. A régi sütőben mindig szép magas volt a liszt nélküli diós torta, de az elektromossal nem boldogulok. Most is összeesett egy kicsit. Igaz, hogy az ízén ez mit sem változtatott. 
Már van két gluténmentes diótorta a blogon. Egy sima és egy citromkrémes. Egyik finomabb mint a másik, azokat is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
6 tojás
14 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 evőkanál rum
reszelt citromhéj
cukrozott virágok, dió
Elkészítés:
A tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral, majd felváltva hozzáadjuk a diót, a felvert fehérjét, majd a rumot és a citromhéjat. 200 fokon előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd mérsékeljük 180 fokra, további tíz perc után 150 fokra. Kb fél óra alatt lesz kész. Tűpróbával ellenőrizzük, kicsit hagyjuk még a sütőben,  majd sütőrácson kihűtjük, kettévágjuk, megtöltjük és bevonjuk a szilvalekvárral. Ajándékba kaptam ezt a kis üveg lekvárt, még benne volt a héja is, amitől felborzolódott a torta teteje. Mivel nem volt több cukrozott virágom, ezért csak egy szelet kapott díszítést.

Bibliás elmélkedés:
Ma éppen találkoztam ezzel az igeverssel a pinteresten, úgyhogy ide másolom az előző diótorta bibliás elmélkedését. Nem lehet véletlen.:)"Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt." (Mózes 1. könyve 50.rész 20. vers)
Az egyik legfontosabb mondat a Bibliában. Azt jelenti, hogy Isten mindent fel tud használni abból, ami az életünkben történik. Nem kell megijednünk, ha nehézséggel találkozunk, mert ami akadálynak tűnik, lehet lépcső is. Bíznunk kell abban, hogy Isten az övéiről minden körülmények között gondoskodik. Az idézett mondat József történetéből származik, és úgy kerül ide, hogy csak két helyen említik a diót a Bibliában, pedig  értékes ajándék .
Az egyik említés ebben az érdekes családtörténetben fordul elő. A zsidók ősatyja, Jákób, kivételezik az egyik fiával, Józseffel. Ő vissza is él vele, amiért kivívja testvérei haragját. Meg akarnak szabadulni tőle, még a gyilkosság gondolata is felmerül, de Isten megmenti és sok szenvedés, hosszú ideig tartó börtönévek után vezető pozícióba kerül Egyiptomban. Amikor újra találkozik a testvéreivel, azok nem ismerik fel. Bosszút állhatna rajtuk, de Isten már átformálta. Volt ideje gondolkodni azon, hogy mi volt az ő bűne ebben a kapcsolatban. Megbánta és megbocsátott. A találkozáskor megpróbálja a testvéreit, hogy vajon megbánták-e, hogy rosszul bántak vele. Bízhat-e bennük a továbbiakban? Apjuk többek között diót is készít ajándékba "annak a férfiúnak", akiről akkor még nem tudják, hogy kicsoda. Több próba után a József megnyugszik, felfedi kilétét, és magához veszi a családját. Védett körülmények közé kerülnek Egyiptomban.

6 megjegyzés:

  1. Ani, az a lényeg, hogy finom lett a diótortád, ha kissé lapos is...Valahol azt olvastam, hogy nem kell teljesen keményre verni a tojásfehérjét, elég csak tejföl állagúra. Legközelebb talán próbáld úgy, hátha ez a titok nyitja.
    A bibliai idézet nálam most éppen célba talált. Biztos, hogy nem véletlenül kattintottam ide. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véletlenek nincsenek, tudjuk.:)Örülök, hogy hasznosnak találtad az igét.

      Törlés
  2. Nagyon finomnak tűnik a tortád, nem baj ha kicsit össze is esett, bár ez nem látszik rajta :-)
    A piskóták sütésével én is így vagyok. Ameddig sül, és ameddig a sütőben van szép magas, és amikor kiveszem és hűl, összeesik. Ez van... :-)

    VálaszTörlés
  3. Én amikor kiveszem a sütőből a piskótát, mindig ráborítok egy nagy zománcos tálat (vagy inox tálat) 8-10 percre. Ekkor a saját gőzében hűlik. Miután leveszem a tálat éles késsel körben elválasztom a tortakarimától, lekapcsolom a karimát és "arccal" rácsra borítva hagyom kihűlni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, ilyenről még nem is hallottam. Köszönöm az infot.

      Törlés