2016. augusztus 22., hétfő

Szíve nyelve leves


Hozzávalók:

1 sertésszív
1 sertésnyelv
petrezselyem gyökér
sárgarépa
hagyma
tárkony

6-8 szem bors
1 dl tejföl
1 ek liszt
fél citrom leve
3 szem krumpli
1 tojásból nokedli
Elkészítés:
A nyelvet forró vízben abáljuk egy kicsit, utána hideg vízbe tesszük, hogy le tudjuk húzni a bőrét. Szeletekre vágjuk, a szívet kockákra, és feltesszük főni a hagymával, sóval, borssal. A habot leszedjük, és amikor már puhul a hús, beletesszük a zöldségeket is, majd a végén a krumplit és a nokedlit beleszaggatjuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kis vízzel, majd a levesbe keverjük. Citrommal ízesítjük. Babérlevél való bele, de olyan szép a tárkonyom a kertben, és még alig használtam, úgyhogy ezt adtam hozzá. Végül is a képen látható nagy répát és egy gyökeret kihagytam, mert sokalltam. Van, aki paprikás rántást tesz bele, én így készítettem most.
Bibliás elmélkedés:
Arra a kérdésre, hogy vajon melyik a legbűnösebb testrész a legtöbben azt válaszolnánk, hogy a kéz. Hiszen a kéz ütni, ölni, lopni tud. Jakab apostol azonban a Bibliában meglepő megállapítást tesz: "olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi...fékezhetetlen gonosz az, telve halálos méreggel."
Miért is? "Mert sokat vétkezünk mindnyájan, de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét. Ha a lovak szájába zablát vetünk, hogy engedelmeskedjenek nekünk, egész testüket irányíthatjuk. Íme, a hajókat, bármilyen nagyok és bármilyen erős szelek is hajtják őket, egy egész kis kormányrúddal oda lehet irányítani, ahova a kormányos akarja.Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat, a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. (Jakab apostol levele 2. 1.12)
És: "Ha valaki azt hiszi, hogy kegyes (istenfélő), de nem zabolázza meg a nyelvét...,annak az istentisztelete hiábavaló."
Viszont:
"Lépes méz a kedves beszéd, édes a léleknek és gyógyulás a testnek." (Prédikátor könyve 16.24)
A szívről egy sor igevers olvasható itt:
http://korsocska.blogspot.hu/2014/06/sziv-kuldi-szivnek-szivesen.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése