2015. május 2., szombat

Ballagási ebéd. 1.rész

Sehogy sem sikerül egészségesre alakítani az össznépi ebédeket. Mert mi volt most is? 
- marhahúsleves (ez egészséges?), 
- töltött oldalas (nem nagyon),

Az oldalas másnap ecetes, cukros kocsonyás szilvával

- barackos csirkemell (na, ez esetleg),gombás fasírt (köztes), 
- krumpli, rizs :(, 
- zöldsaláta (na, ez igen!), 
- uborkasaláta(!), de ecetes-cukros, 
- sajtos kifli (sógornőmé)
- epres torta (cukrászdai), és 
- házi csokitorta cukrozott árvácskával, tortabevonóval leöntve (kalóriabomba).Azzal vigasztalom magam, hogy az ünnepek azért ünnepek, mert ritkán vannak, és ilyenkor más szabályok érvényesülnek. Hét közben aztán visszaveszünk egy kicsit (sokat).
Ballagott a 6. gyermekünk, nagyon szép, megható ünnepség volt. Leszámítva azt, hogy A csillagok háborújából idéztek, ahol az "erő" valójában Istent helyettesíti: "Az erő legyen veled!" A Bibliából nem lett volna szabad, mert ez egy állami gimnázium, de így beúszik a pogányság rendesen. Azért az ofő most, az utolsó napon igeverset ajándékozott a gyerekeknek. Remélem, eszükbe jut majd a rendelt időben. 

Töltött oldalas
2 kg oldalas a csont fölött felszúrva zsebesre
töltelék:
20 dkg darált hús
10 dkg hagyma
2 tojás
60 dkg áztatott kenyér
só, bors
vágott petrezselyem
1 dl száraz vörösbor
A húst kívülről besóztam. Az apróra vágott hagymát bő olajon megdinszteltem, és összekevertem a többi tölteléknek valóval. Beletöltöttem a zsebbe, és cérnával összevarrtam.


Zsírt tettem alá (jaj!), leöntöttem a borral, lefóliáztam, és nagy tepsiben sütöttem lassú tűzön. A végén levettem a fóliát, és pirosra sütöttem. Szépen előbukkantak a csontok. 


Fénykép


Fénykép2 megjegyzés:

  1. Ne aggódjál, kedves Ani. Nem csak attól egészséges egy étel, hogy miből áll, hanem, hogy mennyit esznek belőle. Mértéket tartva lehet egészségessé tenni:)
    Gratulálok a Ballagónak! Nektek is, hogy már a 6. gyermeketek lép ki az Életbe...
    A menüsor pedig nagyon guszta volt.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, de nem tudom, hogy sikerült-e mértéket tartani. Az az igazság, hogy nem is nagyon akarok újítani akkor, amikor ilyen sokan vagyunk. A hagyományos ételeket többen szeretik.

    VálaszTörlés