2014. december 19., péntek

Thakaró pecsenye és Karácsonyi sütemény :)


Új kép tavasszal.

Ezt a sültet először egy régi nemesi család egyik leszármazottjának készítettem évekkel ezelőtt. Saját receptnek tartom, mert nem hallottam, vagy olvastam sehol. Jó eséllyel pályáz a karácsonyi menüsorba.

Hozzávalók: 
1 kg sertéstarja
fél kg főtt, füstölt tarja vagy sonka
fél kg gomba 
só, bors
fél dl száraz vörösbor
A húst sózzuk, borsozzuk, majd tepsibe rakjuk. Közé dugdossuk a szeletekre vágott füstölt húst és a nagy darabokra vágott gombát.




Meglocsoljuk a borral, majd alufólia alatt kezdjük el sütni a sütőben. Ha kezd puhulni, akkor levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. 
Mivel nem könnyű étel, köretnek krumplipüré illik hozzá, és mindenképpen kínáljunk hozzá savanyúságot például ezt itt. Jó még hozzá a  vizes uborka is.
Ecetes  vegyes salátával.


Karácsonyi sütemény:

"Végy egy kilogramm jó meleg szeretetet!
Szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele!
Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel!
Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél!
Szórd meg asszonyi kacagással, és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást!
Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen, mint ahányan az asztalnál ültök, hiszen mindig akad valaki, aki még rászorul."
(Valószínűleg ismeretlen szerzőtől származó recept, melyet a Magyar Evangéliumi Rádió újságjában, az Antennában találtam.)

2 megjegyzés: