2014. november 4., kedd

II. Ennivaló úti beszámoló 3. rész:Gesztenyemassza házilag




Kicsit visszatérek Kőszegre a beszámolóban. Ezen a vidéken nagy hagyománya van a gesztenyetermesztésnek. Az egyik árudában finom gesztenyés sütiket lehetett kapni. Én kelt kiflit vettem. Az ízén érezhető volt, hogy nem készen kapható gesztenyemasszából készült. Más volt az állaga is. 




Anyu régi szakácskönyvében* két receptet is találtam hozzá. Annyit tennék hozzá, hogy még melegen kell megtisztítani, mert különben nehezen jön le a héja.Cukor helyett pedig mézet is lehet használni.

Gesztenyepüré:
1 kg gesztenye

20 dkg cukor
1/2 rúd vanília
3 dl tejszín
A gesztenyét puhára főzzük, utána leöntjük hideg vízzel, megtisztítjuk és húsdarálón áthajtjuk. A cukorból a vaníliával és kevés vízzel sűrű szirupot főzünk, s azt az áttört gesztenyével jól elkeverjük. Burgonyatörőbe tesszük és üvegtálra kinyomjuk. Köréje tejszínhabot adunk.

Gesztenyeszelet tölteléke:
45 dkg főtt, áttört gesztenye
20 dkg cukor
1/2 dl tejszín
vaníliás cukor
A tejszínből kemény habot verünk, 10 dkg cukorral ízesítjük. A gesztenyéhez hozzákeverünk 10 dkg vaníliás cukrot és a tejszín felével elvegyítjük.

 Kelt tészta recept itt:
http://korsocska.blogspot.hu/2014/01/aranygaluska.html


Háttérben málnalekvár és szárított vargánya gomba.
Vadgesztenyebábu. A tányéron sült gesztenye.
*Horváth Ilona: Szakácskönyv 1956.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése