2014. május 6., kedd

Krumplilevesek



Természetesen húsvét után is főzhetünk füstölt húst. Lehet, hogy a tudomány mai állása szerint nem olyan egészséges, mint a párolt hal, viszont sokkal finomabb. 
A sonka-vagy csülöklében pedig kiváló levest főz a magyar háziasszony: babbal, sárgaborsóval,  lencsével vagy krumplival. Nekünk ez utóbbi a kedvencünk. Kétféle változatát szoktam készíteni.
1. Gyökeret, répát, egész hagymát, zellergumót- és levelet teszek bele a krumplin kívül. Szerintem tészta nem való bele, esetleg egy kis csipetke. Nem rántom be.
2. A savanyú krumplileves kevéssé ismert, ezzel a bejegyzéssel népszerűsíteni szeretném. Sok babérlevél kell hozzá, hagyma összevágva, rántás, és tejföl. És természetesen kockára vágott burgonya. A hozzávalókat együtt főzzük a sonkalében, majd ha megpuhult a krumpli, akkor világos, paprikás rántással sűrítjük egy kicsit, és keverünk bele tejfölt is. Tészta nem való bele, de egy kis ecettel lehet még savanyítani is.



Bibliás elmélkedés:
Karácsonykor a kisded Jézus születésére emlékezünk, és gyakran meg is maradunk ennél. Kisbaba, aki nem szól bele az életünkbe, esetleg fenn a mennyben ajándékot csomagol. 
Húsvétkor Jézus feltámadására emlékezünk, de gyakran elfelejtjük utána, hogy él. Ha túl is lépünk a keresztre feszítésen, gyakran csak az üres sír marad a tudatunkban. Az üres sír, ahol nincs Jézus. De hol van akkor? Eddig nem mindig jutunk el. 
Pedig "Ő él!" - olvasható a szarvasagancson a tányér mellett. Ő, vagyis Jézus. Feltámadt, él, és vele kapcsolatba lehet kerülni. Ha olvassuk a Bibliát, imádkozunk, hallgatjuk az istentiszteletet, akkor felismerhetjük a hangját. Isten  megszólít, meggyőz a szeretetéről, rávilágít a bűneinkre, megvigasztal, ha bánatunk van. Nagyon jó hozzá tartozni. Biztonságot ad, reményt a bajban. Így szól a Bibliában "Kiálts hozzám és válaszolok, hatalmas és megfoghatatlan dolgokat jelentek ki neked, amelyekről nem tudsz." - Jeremiás 33.3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése