2022. július 17., vasárnap

Almakrémes habos

 

Habos sorozatunk újabb részét láthatják, kedves nézőink. Ezúttal almakrémmel, mert az összes lekvárt levittük a telekre, mert a kamrában őrült hőség van, mivel a lakótárs néni ott tartja a hűtőjét, és még nem sikerült rábeszélni arra, hogy a meleget, amit a hűtő kienged,  tartsa a saját térfelén. Így aztán tavasztól őszig gyakorlatilag nem tudom használni a helyiséget, de az előző tulajdonostól így örököltük, a szokásjog is jog. Nem fogunk összeveszni. A Szentírás is arra tanít, hogy "Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben." (Római levél 12.18)
Először egyszerű reszelt almát akartam rásimítani a tésztára, de nem voltam biztos benne, hogy mikor tegyem: sütés előtt, közben vagy utána. Mivel pedig több bloggertárs a párolt almára esküszik a piték/bélesek/lepények esetén, tettem egy próbát. Így biztos, hogy a kisült tésztára kell kenni. Na, de milyen legyen az ízesítés? Általában fahéjat szoktam használni, de most elfogyott a kardamom, és fahéjat kevertem a liszthez is. Tulajdonképpen teljesen feleslegesen, de akkor már az almába mégse tehetem. Így egy boros, citromlés mazsolás töltelék készült, és mondhatom, hogy nagyon finom lett. 


Hozzávalók:
-tészta
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
1 dkg édesítő 1:4
10 dkg margarin
1 tojássárgája
kb 1 evőkanál tejföl
mokkáskanál őrölt fahéj
-töltelék:
50-60 dkg alma tisztítva
1 dl fehérbor
evőkanál mazsola
citromlé
édesítő
-tetejére
5 tojásfehérje
2 mokkáskanál Süssina édesítő

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból a száraz anyagokat jól elkeverjük. Én a habverőt használom erre a célra. A margarint kis darabokra vágjuk, és gyorsan elmorzsoljuk benne.  Kis mélyedést készítünk a tál közepén, beleöntjük a tejfölt, és a sárgáját. Összedolgozzuk. Eléggé lágy lett, így csak belenyomkodtam a sütőtálba (20x30 cm). 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Közben elkészítjük az almakrémet. A nagy lyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított almákat, majd egy serpenyőben a bor és a mazsola hozzáadásával addig pároljuk, amíg elfővi a levét. Végül édesítjük, és néhány csepp citromlevet adunk hozzá. A tésztára kenjük, és az édesítővel felvert habot rásimítjuk. Visszatesszük a sütőbe, amíg szép színt kap. 



További hasonló receptekért katt a kék szövegekre
Borral párolt almamártás 

3 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! :) Szeretem az almás süteményeket, hát ha még habos. :)

    VálaszTörlés
  2. Finom könnyű nyári édességet sütöttél 😋

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta finom sütemény sütöttél!

    VálaszTörlés