2021. július 20., kedd

Sárgabarackos pite és lekvár

 

Fogászati műtét utánra készült a legidősebb lányomnak. Puha ételekre vágyott, amelyek nem tartalmaznak tejet, ezért itt a vajat/margarint olajjal helyettesítettem. Már van egy ilyen recept a blogon, amikor a kisunoka miatt kellett diétázni. Akkor kicsit soknak találtam az olajat, most sikerült eltalálni a megfelelő mennyiséget. Mivel szereti a levendulás dolgokat, az egyik barackot megszórtam vele. 
Néhány üveg lekvár is készült. Jó drága lett idén a barack a rossz idő miatt, nem fogunk dőzsölni, azt már látom. 

Hozzávalók:

1.5 dl olaj
6 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliáscukor
2 evőkanál rum
fél csomag sütőpor
20 dkg liszt


Elkészítés:
A barackokat forró vízbe mártjuk, és lehúzzuk a héjukat. Kis citromos víz segít megőrizni a sárga színt. A tojást, olajat, cukrokat jól elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet., majd a rumot. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát beleöntjük, rárakosgatjuk a barackokat, és tűpróbáig sütjük. Ha szépen feljött, mérsékeljük a hőfokot. Kihúzzuk alóla a papírt, kockára vágjuk, és rácson hagyjuk kihűlni. Megszórhatjuk porcukorral is. 



A lekvárhoz a barackot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat, kicsit összetörjük vagy mixeljük, és dzsemfix-szel az utasításnak megfelelően elkészítjük. 1:4 édesítővel. Lusta asszony lekvárja.😊


.......
Füle Lajos: Égi sokszorosítás
Élni és szeretni jó,
és ha felülről való,
a szeretet osztható,
mindig sokszorozható.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a süti is és a lekvár is. És biztos finom is mindkettő. Idén sajnos minden gyümölcs nagyon drága lett, nálunk is csak módjával kerül belőlűk üvegekbe...

    VálaszTörlés