2020. április 20., hétfő

Vöröslencse krém


Már van egy vöröslencse krém a blogban, de az nem igazán ízlett. Katalin javasolta a római köményt hozzá. Be is vált, bár még más fűszerrel is megpróbáltam gazdagítani. Nagyon finom, tápláló, és lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó kenőke.
Hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
olaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál curry
1 mokkáskanál római kömény
1 mokkáskanál őrölt kömény
fél mokkáskanál őrölt bors
1 evőkanál lecsó
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, és az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a lencsét is, és egy kicsit együtt pirítjuk. Beletesszük a többi hozzávalót, felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd botmixerrel pépesítjük. Végül ízesítjük citromlével. 

Bibliás elmélkedés:
"Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek." (1. Korinthus 2.9)
A vöröslencséről minden Bibliát ismerő embernek Ézsau és Jákób története jut eszébe. Erről már írtam itt .Ézsau eladta elsőszülöttségi jogát egy tál lencséért. Szállóigévé lett ez a mondat. Azt jelenti, hogy valaki egy nagyon fontos dolgot feláldoz a pillanatnyi testi örömért. Most nem erről akarok megint írni, de erről jutott eszembe egy újszövetségi igevers. János apostol írja első levelében, hogy ne szeressük a világot, mert nincs meg abban az Atya szeretete. Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból. (1. János 2.15-16)
Hát igen! Ez a három terület az, amelyen keresztül annyira kísérthetőek vagyunk! A külső mindig is fontos volt a történelemben, de talán soha ennyire nem "nullázta le" a belső, lelki értékek fontosságát. A tökéletes külső, ami valamikor csak eszköz volt, már életcéllá vált. A fiatalok konditermekbe járnak, szépségszalonok nyílnak sorra, de a könyvtárak üresen konganak. Alig olvas valaki.
Nagyon sok fiatal marad egyedül házasság nélkül. Talán azért is, mert nem felelnek meg az uralkodó szépségideálnak. Milyen szomorú ez! Ha egy kicsit ferdébb az orrod, vagy nagyobb, ha göndör a hajad vagy nem, akkor máris lehet, hogy nem vesznek észre.
A szelídség, az alázat, a "másokat magadnál tartsd különbnek" elve helyett ma uralkodóvá válik a "mert megérdemlem!"
Az emberek azonban nem lettek boldogabbak, mert a külső, vagy a hatalom soha nem tud igazi, belső békességet adni. 
"A világ elmúlik, és annak kívánsága is, de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökre." (1. János 2.17)
János apostol újra és újra kiemeli a levelében, hogy az Isten akarata a szeretet parancsolatát jelenti. 
"Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ...hanem cselekedettel és valóságosan." (1. János 3.18)

4 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy most már jobban ízlett :-) Szép színe van!

    VálaszTörlés
  3. Legközelebb kap egy kis paradicsompürét is, hogy még szebb színe legyen.

    VálaszTörlés