2019. november 18., hétfő

IV. Ennivaló úti beszámoló Kárpát-aljáról 3. rész: Beregi töltött káposzta


Kárpát-alján egy Szernye nevű településen laktunk, a református egyház vendégházában. Nagyon szép épület, a gyülekezeti ifjúság is itt gyűlik össze. Van lehetőség közösségi játékokra, beszélgetésre, teázgatásra.
A lelkészházaspár nagy szeretettel fogadott. Mindkét este főtt vacsorát kaptunk. A jól ismert babgulyást egyik nap, és egy helyi specialitást, a beregi töltött káposztát másnap. Nagyon meg voltam hatódva. Mi többnyire hideget vacsorázunk. A receptet elkértem. Íme:
"HOZZÁVALÓK: 1 fej vékony levelű káposzta 1/2 kg darált hús 1/2 kg rizs 2-3 fej hagyma 2 nagy evőkanàl sertèszsír 1 ek pirospaprika 1 kávéskanál őrölt bors só, delikàt 2 gerezd fokhagyma apróra vàgva 2-3 darabka füstölt szalona bőr 2 dl paradicsomlé ELKÉSZÍTÉS: 2 fej megpucolt, felaprított hagymát megfonnyasztjuk a zsíron, közben kissé megsózzuk, így nem ég oda. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát , a borsot majd vègül a darált húst ès ízlès szerint az ètelízesítőt. Visszarakjuk a tűzre, alaposan összekeverjük ès rögtön ràöntünk a masszára 1 dl paradicsomlevet. A hagymàszsíros, fűszeres daràlthúst mèg 5-10 percet pàroljuk a paradicsom levèben. Ezt a masszàt ajànlatos megkóstolni, mert kissè sósnak kell lennie mivel rà kell szàmolnunk arra , hogy összevegyítve a rizzsel majd veszít a sósságából. A rizst alaposan leöblítjük, átmossuk, majd hozzáadjuk a darált húsos meleg masszàt. A rizses húshoz hozzàkeverünk mèg egy fej nyers apróra vàgott hagymàt, amitől a töltelékünk édeskés ízt fog majd kapni. Jól összedolgozzuk. A káposzta leveleit forró ecetes vízben megfonnyasztjuk, majd hideg víben lehűtjük, és ezekbe tekerjük a darált húsos keveréket. Egy nagyobb lábas aljába tesszük a füstölt szalona bőrt ès a hulladék kàposztaleveleket apróra vágva. (A legjobb, ha öntöttvas edényt használunk a főzéshez.) Szorosan egymás mellé, több sorban lerakjuk a töltött tekercseket. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A káposzta tetejét egy kistányérral befedjük, végül fedővel lezárjuk a lábast, és nagyon alacsony hőfokon főzni kezdjük. Amikor forrni kezd, felöntjük egy kevés paradicsommal. Fedő alatt további 20 percig főzzük."
Nagyon finom volt. Mindig csodáltam azokat, akik ilyen apró töltelékeket készítenek.
Balra a tiszteletes asszony, aki ezt a finom ételt készítette.
Itt laktunk
 Képek az épületből:


A templom is gyönyörű.


Van egy cigány gyülekezetük is saját óvodával, iskolával. Nagy segítség ez a felzárkóztatásban. Felsőben már együtt tanulnak a többiekkel. 10 éve még 100 fős volt a közösség, mára 400 főre duzzadt. A képen a nők és a gyerekek láthatóak csak, mert a férfiak dolgoznak, sokan távol az otthonuktól.

Hogy miért kell külön templom? Mert kicsit más az istentisztelet. Lazább, fesztelenebb, talán nem is éreznék jól magukat a kötöttebb alkalmakon.
A falon olvasható bibliai idézet:
Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez, nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjen." (Efezusiakhoz írt levél 2. rész 8. vers)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ez a töltött káposzta, kicsit talán más, mint ami felénk megszokott, de finom lehetett! És nagyon jó, hogy jó szívvel adják!!
    Érdekes amit a cigányokról írtál, jó, hogy ők is gyakorolják hitüket...

    VálaszTörlés
  2. Igen, sok református gyülekezetben van hasonló.

    VálaszTörlés
  3. A családommal mi is kirándultunk Kárpátaljára.Ott ettük ezt a káposztát, s a kisebb fiam ezt kéri folyton. Sajnos az én kapros káposztátmat nem eszi.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy segíthettem. Engem viszont a kapros káposzta recept érdekelne. Az e-mail címre el tudná küldeni. Köszönöm agostonneani(kukac)gmail(pont)com

      Törlés