2019. augusztus 9., péntek

Töpörtyűs pogácsa barna liszttel

A pogi a megszokott kenyértésztámból készült továbbfejlesztve. 
Hozzávalók:
-kenyértészta:
40 dkg finomliszt
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg élesztő
2 dkg só
7 dl víz

-pogácsa
25 dkg darált töpörtyű
1 tojás
fél mokkáskanál őrölt bors
tejföl
Elkészítés:
Előző este elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap adunk hozzá 60 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 4 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük az egyik felét. A másik felét összegyúrjuk a töpörtyűvel, tojással, borssal, tejföllel. Kinyújtjuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk, és hagyjuk kelni. A másik felét átgyúrjuk,  és olajozott kenyérsütő formába tesszük. Előmelegítjük a sütőt 250 fokra légkeverésesre, a pogik tetejét bevagdossuk, megvizezzük a pogikat is és  a kenyeret is, majd egyszerre kisütjük őket két rácson.
A hajtogatás sok időt vett volna igénybe, és nem tudtam volna összehozni a kenyér sütésével, így csak ilyen egyszerű lett. 
Persze fél adag lisztből is készülhet, akkor csak pogácsát készítünk belőle. 
További fázisfotók itt.





F

2 megjegyzés: