2019. augusztus 24., szombat

Töltött káposzta zabtörettel

A keleti országrészben, a Nyírségben, Szabolcsban paradicsommal főzik a töltött káposztát. Lehet, hogy máshol is. Én Nyíregyházán ettem egyszer, és most Boros Valikánál láttam kukoricadarával, de ilyen nagy szemű darát sehol sem kaptam, csak a puliszkának valót. Viszont a Tescoban szembejött velem ez a zabtöret. Na, lássuk, mit tud!
Nem tudom, hogy kukoricával milyen lett volna a káposzta, de zabtörettel egészen érdekes lett. Mindenestre kicsit diétásabb a zab miatt. Talán lóhúst kellett volna beszerezni, hogy stílszerű legyek, :), de sertéshússal készült. Idegenkedem a lóhústól.
Hozzávalók:
1/2 kg darást sertéshús
kb 10 levél fejes káposzta

bors
hagyma
25 dkg zabtöret
zsír
1/2 liter paradicsomlé
Elkészítés:
A káposztaleveleket forró vízzel leöntjük, hogy megpuhuljanak a töltéshez. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük. A zabtöretet több vízben átmossuk, és a hagymához adjuk. Víz hozzáadásával főzzük egy keveset. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a húst is, és egyet rottyantunk rajta.


 A leveleket a szokott módon megtöltjük. A nagyobbakat ketté is vághatjuk. Fázisfotók itt, a hagyományos töltött káposztánál. 
Egy lábas aljára sorakoztatjuk, leöntjük sós vízzel, és 30-40 percig főzzük. Ha sok lé marad alatta, akkor leöntjük, és úgy töltjük rá a paradicsomlét, ha szépen elfőtte, akkor nem is kell leönteni. Még főzzük együtt 10-15 percig, és kenyérrel fogyasztjuk. Saját sütésű barna kenyérrel kínáltam. 
Van cserépedényem, amiben főzhettem volna, de nem voltam szerencsés a csirkesütővel, így nem mertem megpróbálni. Második használat után megrepedt.


4 megjegyzés:

  1. Én mennyire szeretem a töltött káposztát, de még sosem mertem nekiállni a készítésnek... Nagyon guszta lett! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig igazán egyszerű! Érdekes, hogy olyan fantasztikus tortákat készítesz, a töltött káposztához meg nem mersz hozzálátni? Sokkal egyszerűbb.

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett, és biztos finom is. A lóhústól én is idegenkedek, még nem is ettem, de nem is szeretnék :-) Viszont nálunk otthon a szüleimnél is paradicsomszósszal készült a töltött káposzta, nagyon szerettem úgy. Most is teszek bele, csak nem sokat :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én eddig csak a pulykahúsosba tettem. Nyilván ízlés dolga is.

      Törlés