2018. október 29., hétfő

Sütőtökös gyömbérkenyér

Nagyon haragszom a Halloweenra.
Csak egy rövid idézet erről:
"Az angolszász ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik.[4] A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák." (Wikipédia)
MI KERESNIVALÓJA VAN ENNEK NÁLUNK? A gyerekek ijesztgetik egymást, a kicsik félnek, a nagyobbak megzsarolják a háztulajdonosokat, hogy valami csínyt követnek el ellenük, ha nem kapnak ajándékot tőlük! Teljesen ellentmond mindannak, amit Jézus, de a józan eszünk is tanít. Be kellene tiltani az iskolákban legalább. Nem tudom, hogy miféle pedagógiai programmal egyeztethető ez össze?
Ráadásul ezen a napon van a Reformáció ünnepe is, ami pozitív üzeneteket hordoz szemben a halál kultúrájával.
....
A csodás kép és maga a sütemény is Noémi remeke, aki már többször járult hozzá a bloghoz. Ezúttal gyömbéres sütőtök kalácsot készített. A receptet innen vette (pumpkin gingerbread), kicsit változtatott rajta. 
Hozzávalók:
175 g olvasztott vaj
140 g méz
1 nagy tojás
250 g sült tök pépesítve
1 mk reszelt gyömbér
10 dkg cukor
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
Elkészítés:
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön jól összekeverjük, majd elegyítjük. Egy kenyérsütő formát kivajazunk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A masszát a formába símítjuk, és 50-60 percig sütjük. Tűpróba!
Vékonyan szeleteljük, esetleg vajjal kenve, teához fogyaszthatjuk.

Bibliás elmélkedés a sörrel sült sertéscsülök receptjéből:
A reformáció 500 éves évfordulójára emlékezünk. Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes sok javítani valót látott az akkori egyházon, 95 tételben összegyűjtötte a kifogásait, és kitűzte a wittenbergi vártemplom falára. Nem tetszett neki az például, hogy pénzért árulták a bűnbocsánatot. Nem akart egyházszakadást, csak belső megújulást. Isten tudja, hogy miért merevedtek meg az álláspontok, de én örülök, hogy mára vége az ellenségeskedésnek, és együtt hirdethetjük a Jézus Krisztusról szóló örömhírt katolikus, evangélikus, baptista, metodista stb testvéreimmel. 
Ráadásul előfordul, hogy két protestáns felekezet hitgyakorlata, külsőségei között több különbség van, mint egy magyarul miséző, prédikáló katolikus gyülekezet és mondjuk egy evangélikus közösség között. Lásd Krizantémcímű írásomat!
Mert mit is akart a reformáció? A jelmondatok sokat kifejeznek:
Sola Scriptura! - Egyedül a Szentírás! A Biblia kerüljön első helyre az egyház életében, és csak utána a hagyományok, szentek élete, zsinati rendeletek stb. Ezek is értékesek, hasznosak, de mégis csak emberi alkotások, ezért nem tévedhetetlenek.
Sola Fide - Egyedül hit által, (nem cselekedetekért lehet a mennybe jutni)
Soli Deo Gloria - Egyedül Istené a dicsőség. Kálvin János, Luther Márton, Assisi Szent Ferenc és sokan mások élete példa lehet előttünk, de Isten az első. Kálvin például úgy végrendelkezett, hogy jeltelen sírba temessék, és gyászbeszéd se hangozzék felette, nehogy őt méltassák, dicsérjék. 
Sola Gracia- Egyedül kegyelemből (mindent Isten végzett értünk)
Solus Christus - egyedül Krisztus érdeméért mehetünk a mennybe.
Semper Reformanda- Szüntelenül meg kell újulnunk abban, hogy hogyan szólítsuk meg a velünk élőket, a fiatalokat, szenvedélybetegeket, családokat.
Felhasznált forrás:
http://www.refszabadka.rs/hu/igehirdetesek/a-reformacio-jelmondatai
"Kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van. Isten ajándéka ez. Nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjen:"(Efezusiakhoz írt levél 2. rész 8. vers)



5 megjegyzés:

  1. Ismét remekelt a Lányod! Nagyon guszta lett, szép a színe, és finom is lehet.
    A Halloweent én sem szeretem, kimondottan ízléstelennek találom...

    VálaszTörlés
  2. Imádom a sütőtököt, ezt is ki fogom próbálni! Gyönyörű színe van! :)

    VálaszTörlés