2017. október 29., vasárnap

Sörrrel sült sertéscsülök Reformációra

 Közeledik a Reformáció ünnepe. Két éve játékot hirdettem ebből az alkalomból. Sörös ételeket vártam, mert Luther Márton, aki elindította a reformációi mozgalmat, nagyon szerette a sört. 
Jobbnál-jobb receptek érkeztek, az összesítést itt nézhetik meg. 
Én akkor sörös sajtlevest készítettem. Ez egy gondolattal indult. Tudtam Luthernek erről a szokásáról, de ha nem kerül a kezembe egy újság ezzel a recepttel, ha nem merednek rám néhány perc múlva fehér kolbászkák a hűtőpulton, akkor nem kezdem el. Így viszont Isten vezetésének láttam. 
A játékra Verus sörben sült csülköt készített, ez adta a lökést a mostani ételhez. Több receptet gyúrtam össze, amíg elkészült az enyém.
Hozzávalók:
1,5 kg sertéscsülök
só, bors, majoránna
2 dl sör (Soproni világos)
1 dl olaj
4 gerezd fokhagyma
4 vöröshagyma
krumpli
Elkészítés:
Előző nap a csülköt belülről több helyen a csontig bevagdossuk.  Befűszerezzük, megtűzdeljük csíkokra vágott fokhagymával, megkenjük olajjal, és egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap beáztatjuk a Pataki tálat (20 perc), az aljára fektetjük a vöröshagymaszeleteket, a húst , meglocsoljuk a sörrel, rátesszük a fedelét, és 200 fokon, légkeverésen elkezdjük sütni hideg sütőbe téve. Amikor rotyog, akkor 150 fokra mérsékeljük a hőfokot, és kb 2 órán keresztül pároljuk így. Én az istentisztelet miatt zártam el a tűzhelyet, mert nem mertem ott hagyni. Elvégre is nem húsleves! Másfél óra múlva levettem a fedelét, bevagdostam a hús bőrét, hozzáadtam a megsózott krumplit, és pirosra sütöttem. 


Bibliás elmélkedés:
A reformáció 500 éves évfordulójára emlékezünk. Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes sok javítani valót látott az akkori egyházon, 95 tételben összegyűjtötte a kifogásait, és kitűzte a wittenbergi vártemplom falára. Nem tetszett neki az például, hogy pénzért árulták a bűnbocsánatot. Nem akart egyházszakadást, csak belső megújulást. Isten tudja, hogy miért merevedtek meg az álláspontok, de én örülök, hogy mára vége az ellenségeskedésnek, és együtt hirdethetjük a Jézus Krisztusról szóló örömhírt katolikus, evangélikus, baptista, metodista stb testvéreimmel. 
Ráadásul előfordul, hogy két protestáns felekezet hitgyakorlata, külsőségei között több különbség van, mint egy magyarul miséző, prédikáló katolikus gyülekezet és mondjuk egy evangélikus közösség között. Lásd Krizantém című írásomat!
Mert mit is akart a reformáció? A jelmondatok sokat kifejeznek:
Sola Scriptura! - Egyedül a Szentírás! A Biblia kerüljön első helyre az egyház életében, és csak utána a hagyományok, szentek élete, zsinati rendeletek stb. Ezek is értékesek, hasznosak, de mégis csak emberi alkotások, ezért nem tévedhetetlenek.
Sola Fide - Egyedül hit által, (nem cselekedetekért lehet a mennybe jutni)
Soli Deo Gloria - Egyedül Istené a dicsőség. Kálvin János, Luther Márton, Assisi Szent Ferenc és sokan mások élete példa lehet előttünk, de Isten az első. Kálvin például úgy végrendelkezett, hogy jeltelen sírba temessék, és gyászbeszéd se hangozzék felette, nehogy őt méltassák, dicsérjék. 
Sola Gracia- Egyedül kegyelemből (mindent Isten végzett értünk)
Solus Christus - egyedül Krisztus érdeméért mehetünk a mennybe.
Semper Reformanda- Szüntelenül meg kell újulnunk abban, hogy hogyan szólítsuk meg a velünk élőket, a fiatalokat, szenvedélybetegeket, családokat.
Felhasznált forrás:
http://www.refszabadka.rs/hu/igehirdetesek/a-reformacio-jelmondatai
"Kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van. Isten ajándéka ez. Nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjen:"(Efezusiakhoz írt levél 2. rész 8. vers)

3 megjegyzés: