2018. október 11., csütörtök

Birsalma befőzés. Befőtt, sajt

Rengeteg birsalmánk lett. Sokat elajándékoztam, cukros és édesítős befőtt is készült. Kiváncsi vagyok, hogy ez utóbbi tartósító nélkül elmarad-e. Nagyon kimostam, kiforráztam az üvegeket, és a jól megpuhult befőttet csavaros tetejű üvegben, fejjel lefelé állítottam a száraz dunsztba. Még mind rendben van.
A sajtkészítés annyiban változott, hogy nem passzíroztam át a gyümölcspépet, csak húsdarálón ledaráltam. Egyszerűen elfelejtettem használni a robotgép passzírozóját, így kicsit darabos lett, de az ízén semmi nem érződik. Idén is finom. 
Hozzávalók:
1 kg gyümölcspép
80 dkg cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt négyfelé vágjuk, a magházat kidobjuk. Kevés vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és húsdarálón átdaráljuk. 1 kg-hoz 80 dkg cukrot adunk, és kb fél óráig, állandó keverés mellett főzzük. Akkor jó, ha tányérra cseppentve hamar megszilárdul. Akkor vízzel öblített formákba töltjük. A vastagságtól is függ, hogy mikor boríthatjuk ki. Általában kell neki 1-2 nap. Rácson szárítjuk.
 Én alufóliába szoktam csomagolni, és úgy ajándékozom el.
Nem érdemes kevesebb cukorral próbálkozni, mert megpenészedik. Az édesítővel még a zselatintól sem szilrádult meg. Birsalmakrém lett a cukorbeteg férjemnek.


4 megjegyzés:

  1. Én idén első alkalommal szörpöt is készítettem birsalmából. nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  2. Szeretem. Egy baj van ,mint ahogy sok mindennel, sok cukor kell hozzá és családtagjaim érintettek ebben sajnos.

    VálaszTörlés