2018. szeptember 14., péntek

Krumplis kenyér



Mielőtt rátérnék a receptre, kicsit elidőznék a blog új címén. Bár majdnem ugyanaz, mint a régi, lehet, hogy volt, aki úgy is olvasta, hogy A parókia konyhájából. Pedig változott a helyzet. Mégpedig nagyot. Férjem ugyanis nyugdíjba ment, elköltöztünk. Otthonunk már nem a parókia (lelkészlak), hanem az a családi ház, amit közel 40 éve építettünk. Sokáig gondolkodtam is azon, hogy bezárom a blogot, és újat kezdek. Aztán többeket megkérdeztem, és mind azt mondták, hogy ne, maradjon a név is. Mégse maradt, de remélem tetszik ez is. 

Még nem tudom, hogy lesz-e más változás is,  talán hogy kicsit többet írok majd magamról. 
A költözködés nagyon nehéz vállalkozás volt. Nem vagyok egy lomtalanítós típus, ezért sok mindent őrzök, mert azt tapasztaltam, hogy mihelyt kidobom, másnap kell. Így aztán két napig szállította a csomagjainkat a vállalkozó, és még mindig nincs minden a helyén, pedig már egy hónapja itt lakunk. Egy hétig egy kempingfőzőt használtam, mert a tűzhely nem volt bekötve. Így csak egy fogást készítettem férjem nagy bánatára, aki nagyon szereti a leveseket. Mit mondjak, én is. 
Hamar megállípítottuk, hogy itt bizony drágább lesz az élet, mint a kis falunkban. Ott 200 ft volt egy kg fehér kenyér, 400 a rozsos barna, itt viszont már a fehér is 300-350 ft. Ebben a bibliás elmélkedésben emlékezem meg a kenyérboltról és  Bözsi néniről,  aki sokat segített nekünk, amikor kicsik voltak a gyerekek. 
Nem ezért kezdtem el kenyeret sütni, már a költözés előtt is gyakoroltam, mivel januárban kiderült, hogy a férjem 2-es cukros lett. A barna lisztek lassabban szívódnak fel, egyenletesebb a cukorszint. Itt egy barna kenyér recept és zsemle is. Néha változtatok egy kicsit, de általában Valika receptje adja az alapot. Most is, csak adtam hozzá 10 dkg főtt krumplit. Ez fehér kenyér lett.
Hozzávalók:

1 kg finomliszt BL 55
10 dkg áttört főtt krumpli
3 dkg élesztő
2 dkg só
6 dl víz
Elkészítés:

Előző este elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap adunk hozzá 60 dkg lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 3 dl vízben elkeverve, a krumplit, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Ha hűvös az idő, lehet, hogy tovább kell kelni hagyni. Kettéosztjuk, hosszúkás cipóvá gyúrjuk, kenyérsütő formákba tesszük, tetejüket bevagdossuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. 10 perc után begyújtjuk a sütőt légkeverésre 250 fokra, a kenyereket jól megspricceljük vízzel, és kisütjük. Meguntam a sütőpapírokat, ezért vékonyan kiolajozom a formákat, úgy sütöm. 

5 megjegyzés:

  1. Örülök hogy újra itt vagy, a blogcím nekem elsőre szinte nem is tűnt fel! Gratulálok a sikeres költözésetekhez és érezzétek magatokat jól! (Már hiányoltalak de gondoltam hogy ennek nyomós oka van!) Guszta kenyérkét sütöttél a napokban hasonló krumplis kenyeret sütöttem és még a formája is azonos !

    VálaszTörlés
  2. Én is gratulálok a költözéshez, és örülök, hogy újra itt vagy! Kívánom, hogy érezzétek nagyon jól magatokat az új házatokban, az új helyen!
    Süssél, főzzél ezután is ugyanúgy, ahogy eddig, a családod és a mi örömünkre :-)

    VálaszTörlés
  3. Még nagyon fáradtak vagyunk, de lassan minden a helyére kerül.

    VálaszTörlés
  4. Nekem tetszik az új cím is. Remelem hamar el rendezkedtek és ismét sokat posztolsz. 🙂

    VálaszTörlés