2017. november 27., hétfő

Lydia torta

25 éves a Lydia, Európa legnagyobb példányszámú keresztény női magazinja. Megálmodója és főszerkesztője egy magyar származású asszony, Elizabeth Mittelstadt. Az Ötletek oldalon nagyszerű  születésnapi tortára bukkantam, és apró változtatásokkal meg is sütöttem.
 Hozzávalók:
6 tojásos piskóta
30 dkg fehér főzőcsokoládé
25 dkg krémtúró
4 csomag vaníliás cukor
20 dkg tejföl
3 dl tejszín
2 gránátalma 

 Elkészítés:

Ennél a piskótánál Imke Johansson 10 dkg ételkeményítőt is adott a liszthez. Még nem találkoztam ilyen recepttel, de jól sikerült. Én három kis tortakarikában sütöttem, két felé vágtam a piskótákat, és hármat illesztettem össze. Bármilyen piskóta megfelelő, ha három részre tudjuk vágni.
 A csokit egy tálba tesszük, és forró vízzel teli lábas felett felolvasztjuk. Két felé osztjuk, és a piskóta 2 lapján szétterítjük. Rászórjuk a gránátalma szemeket úgy, hogy a külső díszítéshez is maradjon. Felverjük a tejszínt habfixálóval, belekeverjük a krémtúrót, a vaníliás cukrot és a tejfölt. Házi túróból itthon készítettem a krémtúrót némi cukor és tej hozzáadásával. A gránátalma tetején elterítjük, a lapokat egymásra helyezzük, és a maradék krémmel befedjük a tortát. Díszítjük. (Imke málnát használt.) A lufikat Imke textilből készítette, én papírt használtam.
Nagyon kellemes érzés, amikor ráharapunk a csokira


Bibliás elmélkedés:
Lydia volt az első európai asszony, aki keresztény lett Pál apostol igehirdetése nyomán. Egy melegszívű, kedves nő, bíboráru kereskedő, akiről a Lydia magazin a nevét kapta. A főszerkesztő Jugoszláviában született, egy kis magyar faluban. "Egy gyermekkori álommal kezdődött." - írja. Volt egy gratitceruzája, amit nagy becsben tartott. Arról álmodozott, hogy író lesz, de a kommunista országban erre nem volt lehetősége egy keresztény nőnek, így hazát változtatott, majd férjhez ment egy kanadai-német férfihez. Hamar el is felejtette írói álmait, de "Isten nem felejtette el", bár nagyon súlyos helyzet elé állította. Egy rosszul végzett fogorvosi kezelés következtében erős fájdalmak jelentkeztek nála, amelyek nem múltak el, és senki sem tudott rajta segíteni. Még az öngyilkosság gondolata is felmerült nála, de Máté evangéliuma megállította. Jézust is megkísértette az ördög, de ellenállt. Maradt a fájdalom, de akkor nyílt meg a szíve más asszonyok fájdalmára. A gyermekkori írói álmokból egy folyóirat született Isten indítására. "Kérd tőlem, és neked adom a népeket örökségül..." Elizabeth (Erzsike) tízezer női olvasót kért, és idővel meg is kapta. 1986-ban indult útjára a lap, azóta több mint száz országban több mint 9 millió példányban fogyott el. Olyan témákkal foglalkozik, amelyek minden nőt érintenek: barátságról, szerelemről, házasságról, családról, gyermeknevelésről írnak szakértők és hozzánk hasonló, "egyszerű" asszonyok. Rendszerint ismert személyeket is megszólaltatnak: hívő sportolókat, énekeseket, színészeket. A mostani számban az anya-lány kapcsolatra összpontosítanak, de szó van benne a megbocsátásról is. Milyen nehéznek érezzük néha! Nekem sokat jelentett a "Ne cipelj fölösleges poggyászt!" című írás. A poggyász itt a múlt fájó emlékeit jelenti, melyek elfoglalhatják Isten helyét a szívünkben. Ő örömöt, békességet, bizalmat akar adni, ahelyett, hogy a régi sérelmeinket őrizgetnénk, melyek megfosztanak mindettől. 
A Bibliában ezt olvassuk:
"Nem mintha már elértem volna, vagy már a célnál volnék, de igyekszem, hogy megragadjam, mert engem is megragadott a Krisztus Jézus...Egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért." (Filippiekhez írt levél 3.12-14)

2 megjegyzés:

  1. De szépek lettek a tortáid, és milyen finomak lehetnek a sok csokitól, túrótól, tejszíntől :-) A gránátalma magokkal nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés