2014. április 11., péntek

Stefánia vagdalt


Rakott karfiol és krumplipüré köret


Hozzávalók:
1 kg lapocka darálva
6 szelet száraz kenyér
4 egész nyers, és 3-4 keményre főtt tojás
só, bors, piros paprika
5-6 gerezd fokhagyma finomra reszelve
zsiradék a sütéshez

Elkészítés:
Ha igazán jó minőségű ételt akarunk készíteni, akkor válasszuk ki a húst, és daráltassuk meg a hentesnél. Az előre elkészített darált hús legtöbbször nagyon zsíros, inkább töltött káposztába való.
A darált húst jól összekeverjük a sóval, borssal, paprikával, fokhagymával, tojással és a vízbe áztatott kenyérrel, melynek csak a belét használjuk fel. Három részre osztjuk a masszát, és egyik részből egy csíkot zsiradékkal kikent, közepes tepsibe simítunk. A főtt tojásokat ráhelyezzük, és beborítjuk a többi hússal. Hosszúkás cipót formázunk belőle, kicsit előmelegítjük a sütőt, és közepes tűznél megsütjük. Közben néha meglocsoljuk a zsiradékkal.
Rakott karfiolt és krumplipürét kínáltam a vagdalthoz. A karfiolt sós vízben megpároltam, majd leöntöttem sajtos tejföllel, és kisütöttem sütőben. Ugyanez az összetétele a fasírtnak is nálam csak nincs benne főtt tojás és gombóc alakban sül.

Bibliás elmélkedés:

A húsvét eredetileg Jézus Krisztus haláláról és feltámadásáról szól a keresztyén ünnepkörben. A tojás valahogy úgy kapcsolódott hozzá, mint a feldíszített fenyőfa a karácsonyhoz. Ha már mindenki díszíti, akkor tegyük ünnephez illővé! Így került alá a jászol, a gyertyákat és a díszeket pedig csillagoknak neveztük el, az egész pedig a betlehemi égbolt.
A tojás ősi termékenységi jelkép, a belőle kikelő madár viszont a sírjából feltámadó Jézust is jelképezheti, ha akarjuk. A pirosra festett tojás jelképezheti Jézus vérét is, amelyet kiontott a mi bűneinkért a kereszten. Az ünnepi asztalra mindenképpen illik egy tojásos étel, bár az igazi a bárány lenne. Jézus Krisztus halála ugyanis helyettes áldozat. A Biblia tanítása szerint mi mindannyian bűnösök vagyunk, elszakadtunk Isten szeretetétől. Ez a lelki halál állapota. Az Ószövetségben állatokat kellett áldozni az emberek bűneiért, ezt váltotta fel Jézus kereszthalála, melyet nem kell többé megismételni. Ő az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit. "Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint, eltemették, és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint." (Korinthusiakhoz írt első levél 15.rész 3-5 versek.) A kapcsolat helyreállhat tehát, ha hiszünk, és követjük Jézust, ahogy a bárányok is követik a pásztort. 
Bővebben a húsvétról:  itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése