2013. november 11., hétfő

Magányos muffinok

Divat a muffin. Különböző nagyságban, és receptek alapján készül ez az egyszerű, de finom sütemény. Nálunk  Noémi lányunk a nagy muffin sütő.
Rokokó csokidarával megszórva
Ő ezt a receptet használja:
2 bögre liszt
1 bögre cukor,
1 bögre tej
0,5 bögre olaj
1 tojás
fél csomag sütőpor
A lisztet a sütőporral összekeverjük. Az egész tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, tejet, olajat, majd a sütőporos lisztet. Jól elkeverjük, és a masszát  muffin formákba öntjük, 170-180 fokos sütőben sütjük kb. 20 percig.

Bibliás elmélkedés:
Az angolszász népek után  a magyar a legindividualistább nép Európában - olvastam.
Ez valami olyasmit jelent, hogy nem közösségi lény, jól elvan magában. Nem nagyon tűri, hogy beleszóljanak az életébe.
A Wikipédia szerint:
Az individualizmus kifejezés egy erkölcsi rendszert, egy politikai, társadalmi szemléletmódot, gondolkodást jelent, amelyben az egyén áll a középpontban, a saját magárahagyottságával és szabadságával. Az individualisták az egyéni célok és vágyak elérését állítják a középpontba, elvetve a külső befolyást, jöjjön az akár társadalomtól, államtól vagy más egyéntől, csoportosulástól vagy intézménytől.
Ez igaz lehet, mert amikor még a szüleimmel külföldön jártunk, megfigyeltük, hogy a magyarok szinte mindig egyedül utaztak, más kelet-európai nép tagjai viszont csapatban. Három-négy autó csatlakozott össze, igazodtak egymáshoz az úton, és a kempingekben is. 


Sajnos nem vagyunk túl vallásos nép. Talán az individualizmusunk miatt is van ez. A vallásokat ugyanis közösségben élik meg a hívők, és ez fokozottan igaz a keresztyénségre. Most nem akarom azt taglalni, hogy Jézus az egyetlen út Istenhez, hanem azt, hogy Isten azt akarja, hogy az Ő népe vasárnaponként, de máskor is együtt legyen, és ő a gyülekezetben osztja ki az ajándékait. Gyakran tapasztaljuk, hogy hiába imádkozunk valamiért hosszú ideig, aztán egyszer csak egy imaközösségben valaki más fordul érte Istenhez, és hamarosan teljesül a vágyunk. "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik felemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki." - olvassuk a Prédikátor könyvében.(4. rész 9-10. versek) Hány idős ember él egyedül Magyarországon! Milyen szomorú, hogy otthonokba száműzzük őket ha már nagyon betegek, ahelyett, hogy családban öregednének meg! Egy afrikai keresztyén vezetőnek megmutattak egy öregotthont, de elborult az arca. Náluk ez elképzelhetetlen. A család nem hagyná őket magukra.
Talán nem véletlen, hogy a muffin olyan népszerű lett Magyarországon.
Már a sütése is! Hiszen különálló formákba öntjük, papírral elválasztva, és rendszerint így is tálaljuk.
A fenti eszmefuttatást a muffinról és a vallásosságunkról nem kell nagyon komolyan venni, bár külön-külön mindegyik gondolat igaz. Ha mégis a témánál maradok, akkor az igazi közösségi sütemény az aranygaluska.
http://korsocska.blogspot.hu/2014/01/aranygaluska.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése