2019. október 5., szombat

Indiai csirke



 A magyar népre nem lehet azt mondani, hogy nem befogadó. Amerre csak jártunk a világban, megkóstoltuk az ételeket, és átvettük, ami tetszett. Ha új dolgot láttunk a boltban, vagy hírét hallottuk, akkor tettünk egy próbát. Így lett magyar a lecsó, a fahéjas csiga, a vanília sodó. És így lett nemzetközi a gulyás, bár sok helyen alig emlékeztet a mi levesünkre, de legalább ránk emlékeznek róla. 
Sok felé jártam a világban a szüleimmel, de a magyar konyhának nem találtam párját. Ezért aztán általában régi recepteket használok, de azért kitekintek én is más nemzetek konyhája felé. Ezért van a blogban chutney (csatni), ami egy indiai fűszeres szósz, vagy Königsbergi húsgolyók.
Most ezt az indiai fűszerezésű csirkét készítettem a családi összejövetelre. Persze volt marhahúsleves, göngyölt csirkecomb  és piros hús is. Anika sütit és salátát hozott, én pedig a zabpelyhes almást sütöttem. Reszelve. :)



Jól fogyott a csirkecomb, íme a recept.
Hozzávalók:
10 csirkecomb alsó, két felső
0.5 liter joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
csapott teáskanál őrölt fekete bors
csapott teáskanál curry
1 csapott teáskanál kurkuma
csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 evőkanál vágott zöld petrezselyem
olaj

 Elkészítés:
A hagymákat lereszeljük, és az összes hozzávalót a joghurtba keverjük, majd belemártjuk a besózott combokat is. Néhány órát, még jobb, ha egész éjszaka pácolódnak benne, majd az egészet egy olajozott tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Nem kell rá fólia. Recept innen.


Bibliás elmélkedés:
Ha Indiára gondolunk, akkor a sok szép épület mellett az indiai vallás, a hinduizmus is eszünkbe juthat. Pedig ebben az orszában sok más vallás is helyet kap. Keresztények is élnek ott. A katolikusok azt tartják, hogy Tamás apostol vitte el nekik az örömhírt Jézus Krisztusról. Ő volt az a tanítvány, akit hitetlenként szoktak emlegetni, mert nem volt ott, amikor Jézus először megjelent az apostoloknak, ezért nem is hitte el, hogy feltámadt. Érte újra eljött közéjük. Tamás ekkor leborulva imádta őt: "Én, uram, és én Istenem!" - mondta. (János evangéliuma 20. rész 28. vers) Senkiről sem szabad lemondanunk. Lehet, hogy a kedves olvasó családjában is van, aki elfordult attól az értékrendtől, amire nevelték. Talán még Önnel sem ápol jó, vagy semmilyen viszonyt sem. Ne keseredjen el! Kérje Istent, hogy hívja újra a kedves gyermekét, vagy férjét, feleségét. Van egy szép ígéretünk szeretteink felé:
"Akiket Isten hatalma őriz hit által az örök életre."(Péter első levele 1. rész 3-5 versek)
Bővebben itt.

6 megjegyzés: