2019. szeptember 26., csütörtök

Sült birsalmasajt kevés cukorral

A kevés cukor azért még így is túlzás, mert 1 kg péphez fél kg kell, ha sütjük a birsalmát. Mégsem 80 dkg mint akkor, ha főzzük előtte. Ráadásul hamarabb is kész, bár lehet, hogy tarthattam volna még egy kicsit a lábasban, de már látszott az alja a kavargatásnál. Még egy csomó edényke tele lett, amiből még nem lehet kiborítani, de mivel már alig van birsalma, gyorsan közlöm, hátha valaki ki akarja próbálni. Az igazsághoz tartozik, hogy a forma alján még nem szilárdult meg teljesen, kicsit igazítani kellett. A felső része viszont már tökéletes. Remélem, eláll. Egyetlen hátránya az, hogy nem olyan szép átlátszó, ha nem passzírozzuk át. Én nem tettem. Az íze nagyon jó így is. 
Elkészítés:
A birsalmát tehát felvágjuk, a magházát kivesszük, kilónként 2 dl vizet teszünk a tepsibe, és 200 fokon, időnként megkeverve megsütjük. Közben kellett egy kis vizet pótolni. Amikor már puha volt, még maradt alatta egy kis víz, de el kellett szaladnom a boltba, elzártam, de bent hagytam a sütőben, és mire hazaértem, elpárolgott mind. 1 kiló sült birshez fél kiló cukrot adunk, és botmixerrel pépesítjük. Lassan kezdjük el főzni,  nekem 10 perc után jó volt, de gyanítom, hogy várhattam volna még. 2 napja készültek. A pekándiót most raktam rá.

 Nagymamámtól örökölt gyönyörű falikép. Most készülök bekereteztetni.

Több birsalmás recept itt.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy hogy már birsalmasajtot is készítettél.Guszta! Még én ott tartok hogy keresem a birsalmát zöldségesben de eddig hiába:-(

    VálaszTörlés
  2. Inkább a piacon szokott lenni.

    VálaszTörlés
  3. Szép sajtokat főztél! Biztos eláll ezzel a módszerrel is, de gondolom előbb el fog fogyni :-)
    A falikép gyönyörű!

    VálaszTörlés
  4. Kevesen szeretik a családban, de azért lesz gazdája.

    VálaszTörlés