2019. augusztus 13., kedd

Vargabéles

Szívesen mondanám, hogy itt illatozik az asztalon, de ez már régi kép. Valamikor a tavasszal készült, csak elfelejtettem. Horváth Ilona szakácskönyve alapján sütöttem, és nagyon finom lett, csak ajánlani tudom. Állítólag Erdélyből, Marosvásárhely környékéről származik a recept. Réteslapot vagy omlós tésztát használnak az aljához, én az előbbivel alapoztam. 
Hozzávalók:
kész bolti réteslap
olaj vagy vaj
-töltelék:
15 dkg cérnametélt (12 dkg lisztből és 1 tojásból készült levestészta)
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 tojássárgája
3 evőkanál cukor
5 dkg mazsola 
a tojások felvert habja
(vaníliáscukor, citromhéj)
-tetejére:
felvert tojás
Elkészítés:
A réteslapot kettéosztjuk, és az egyik felét egy tepsi (30x20cm)  aljára fektetjük. Általában több réteg jön ki márkától függően, ezért a rétegek közé olajat vagy olvasztott vajat kenünk. A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, langyosra hűtjük, és összekeverjük a töltelékkel. A réteslappal bélelt tepsibe öntjük. A fedőlapokat ráhelyezzük, a tetejét megkenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt kisütjük. Még melegen kockákra vágjuk, megszórjuk porcukorral, és melegen tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és fincsi is lehet! Ez az, amit már régóta szeretnék elkészíteni, de eddig tsosem kerül rá a sor :-) Talán majd most, hogy újra eszembe jutott :-)

    VálaszTörlés