2018. május 16., szerda

Barna zsemle


 Mióta a férjem 2-es cukorbeteg lett, azóta gyakran sütök kenyeret teljes kiőrlésű liszttel. Ebből lassabban szívódik fel a szénhidrát. Nagyon komolyan tartja a diétát, fogyott is már több mint 7 kilót. A doktornő nagyon megdicsérte, és kilátásba helyezte, hogy esetleg elhagyhatja majd a gyógyszert. Nagyon bízom abban, hogy ez így lesz, de már akkor is sütni fogom a finom barna kenyereket, és most ezt a zsemlét is kipróbáltam. Nem tudom, hogy mivel kellene bevágni a tetejét, hogy szebb legyen, de az ízén ez nem változtat. A kenyér receptje változatlanul Valikáé, bár ő BL80-as lisztet használt, én meg tettem hozzá teljes kiőrlésű lisztet is. 
 Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg élesztő
2 dkg só
7 dl víz



 Elkészítés:
Előző este elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap adunk hozzá 60 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 4 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, az egyik felét hosszúkás cipóvá gyúrjuk, kenyérsütő formába tesszük, tetejét bevagdossuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. 10 perc után begyújtjuk a sütőt légkeverésre 250 fokra. A tészta másik feléből 10 dkg-os adagonként zsemlét formázunk. Éles késsel keresztben bevágjuk őket. Mire elkészülünk vele, addigra éppen betehetjük őket a sütőbe. Jól megspricceljük vízzel, és kisütjük.


 Bibliás elmélkedés itt.

5 megjegyzés:

  1. Hűű, nagyon szép zsemlék. Szinte érzem az illatát, hallom a roppanást... Szerintem semmi baj a vágással, az is szép lett. Egyébként én is éles késsel vagy, ha olyan forma/méret, akkor ollóval belecsípek.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek, szerintem sincs semmi baj a vágással. Szép gusztán terítettél meg, éhes is lettem :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a kedves szavakat.

    VálaszTörlés