2017. február 8., szerda

Puliszka


Először jó sűrűre főzve ettem. Cérnával vágták, és tejet vagy kakaót kínáltak hozzá. Nem vagyok válogatós, megettem becsülettel, de nem kértem ráadást.  Így kezdődött az ismerkedésem a kukoricaliszttel. Három éve azonban egészen más ízélménnyel találkoztam a Basa Fogadóban, Erdélyben. Füstölt szalonnával és juhtúróval készítették. 
A Basa fogadóban

Én akkor pojéka levest rendeltem, mert szeretem a különlegességeket megkóstolni. Férjem viszont puliszkát kért, és azután sokáig szinte minden nap kellett főzni hónapokig. Sósan én is nagyon megszerettem.
Így készítem:
Fél liter vízben megfőzök 15 dkg kukoricadarát. Csipet sót adok hozzá, és addig kevergetem, amíg jó sűrű lesz. Füstölt szalonnát olvasztok ki, és egy kis serpenyő aljára teszek egy keveset. Rá a főzet fele, arra a szalonnapörc fele és jó sok juhtúró. A kukoricadara másik fele, szalonna és juhtúró zárja a sort. Ha nagyobb adag készül, akkor kis tepsibe teszem, és begyújtom a sütőt, de ennyit csak a grillsütőbe szoktam betenni addig, amíg megpirul. Hidegen, melegen egyformán finom.

Pörkölthöz is jó köretnek a sima puliszka.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat készítettél, én is így szeretem :-)
    Mi is Erdélyben ettünk először - nekem akkor még nem nagyon ízlett, de aztán megszeretettem - sok szalonnával, juhtúróval. De a férjem akár pörkölthöz, vagy szaftos húsokhoz, sült húshoz is megeszi, és általában ő szokta elkészíteni is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emlékszem a tiedre. Még máshoz mi nem ettük. Majd javaslom a férjemnek pörkölthöz.

      Törlés