2015. november 20., péntek

Zöldborsófőzelék tükörtojással


Évi kedvenc főzeléke a zöldborsó, de mindenki szereti.  A borsó bárhogy jöhet egyébként.
A főzeléket így készítem:
Hozzávalók:
1 kg zöldborsó
 2 dl tej 
kis só és cukorral
1 evőkanál paprika nélküli rántás
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
Elkészítés: 
A borsót kis sós, cukros vízben megfőzöm. Rántással sűrítem, és beleteszem a petrust is.
A tojást enyhén olajozott serpenyőbe ütöm, a sütés utolsó percében megfordítom, hogy a sárgája is átforrósodjon.

Bibliás elmélkedés:

Mindig rácsodálkozom erre a bibliai részre. Mózes 2. könyvében, a 38. rész 8. versében arról olvashatunk, hogy a szent sátor egyik fontos részét, a mosdómedencét, az ott szolgáló asszonyok tükreiből öntötték. A szent sátrat (hordozható templomot) akkor készítették a zsidók, amikor kimenekültek Egyiptomból, ahol rabszolgaként dolgoztak. Nagyon szegények voltak, de Isten indította az egyiptomiakat arra, hogy drága ajándékokat adjanak nekik. Milyen az ember, amikor hosszú nélkülözés után végre értékes tárgyakkal gyarapszik? Ragaszkodik hozzá foggal, körömmel. És itt nem ezt látjuk. 
Ha a tükrök így néztek ki, mint ez az egyiptomi réztükör, akkor az asszonyok nemcsak a hiúságuktól, hanem az egyiptomi múlttól, annak vallásos tartalmától  is megszabadultak. 
Megpróbáltam elképzelni ezeket a nőket. Biztos nagyon fontos volt nekik Isten, komolyan vették a szolgálatot, de vidám közösségnek látom őket mindig. Összedugják a fejüket, jókat nevetnek együtt. Talán fésülik is egymás haját szolgálat után, amikor nem látja férfi. És akkor jelentkezik a hiány: nincs elég réz a mosdómedencéhez. 
Mi lehetett az első gondolat? Azonnal nyújtották az ötvösmesternek: "Tessék, itt a tükröm, ezentúl majd a mosdómedencében nézegetem magam." Ez nem valószínű. Egyrészt, mert a szent tárgyak fölé aligha lehetett hajolgatni. Nem is mehettek tovább ennél a helynél. Másrészt meg biztos nehéz volt megválni a tükörtől. Nagy önfeláldozást jelentett. Mégis odaadták, hogy a papok meg tudjanak tisztálkodni, mielőtt beléptek a szentélybe. 
A sátort Isten azért építtette, hogy legyen lehetőség helyettes áldozatot bemutatni a bűnös emberekért. A családfő elmondta a család bűneit, rátette a kezét az áldozati állatra, ezzel áthárította a bűnét arra. A pap pedig megölte az állatot. Ma már nincs szükség ezekre az áldozatokra, mert Krisztus meghalt a bűneinkért. "Ő az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit." (János evangéliuma 1. 29) Csak el kell fogadni a kegyelmet. 
Elgondolkoztam azon, hogy mi az, amihez nagyon ragaszkodom, és rájöttem arra, hogy mint a hörcsög, őrzöm a vallásos újságjaimat, ezért elhatároztam, hogy elosztogatom őket. Lehet jelentkezni e-mailben, ha valaki szeretne néhány példányt ingyen.

3 megjegyzés:

 1. Guszta lett! Nálunk is kedvenc a borsó, de én paprikás rántással sűrítem :-)

  VálaszTörlés
 2. Ahány ház, annyi szokás. :)

  VálaszTörlés
 3. Finom a borsófőzelék....
  Nagy érdeklődéssel olvastam az elmélkedést. Nem is emlékeztem erre a részre! Köszönöm!

  VálaszTörlés