2015. augusztus 26., szerda

Paradicsomos húsgombóc


Nálam még csak most indul a paradicsombefőzés. Ez az első három üveg, mert most kezd érni. Nagy előnye a kerti termésnek, hogy nem permetes, de hátránya, hogy állandóan pancs van a konyhában.
 A maradék léhez húsgombócot főztem. Nem szeretjük paprikával.
Íme a recept.

Hozzávalók:
- a gombóchoz
1/2 kg darált sertéshús
1 marék rizs
1 tojás
só, bors
- a szószhoz
1 liter paradicsomlé
1 kis hagyma
1 zellerlevél
rántás
cukor

Elkészítés:
A paradicsomlét az összevágott hagymával és a zellerlevéllel addig főzöm, amíg a hagyma megpuhul. Gyenge, paprika nélküli rántást keverek hozzá, utána átszűröm. Kevés cukorral ízesítem.
A húst, rizst, tojást, sót, borsot összekeverem, vizes kézzel gombócokat formázok belőle, és annyi forró, sós vízben teszem fel főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhult, akkor leöntöm róla a levet, ráöntöm a paradicsomszószt, és egy kicsit összeforralom. Hasábra vágott főtt krumplit adok hozzá, persze többet, mint amennyi a képen van. 
A gombócok maradék levében tésztát főzök, és van egy kis levesünk.

2 megjegyzés: