2015. január 12., hétfő

Sára lángosa



Amikor elkezdtem a blogot írni, az volt a tervem, hogy végigfőzöm a bibliai szakácskönyvet. Aztán meggondoltam magam, mert nehezen tudtam volna beszerezni a hozzávalók egy részét, és nem is ettem még hasonló ételeket. Így csak most került sor az első ételre, a fahéjas lencsére, amelyet az előző bejegyzésben olvashatnak. De nem hagyott nyugodni a dolog, így most újabb recept következik. 
Ez valójában nem lángos, hanem egy sütőben sült, lapos kenyér. Nagyon egyszerű, de finom.
Hozzávalók:
30 g élesztő
2 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott vaj
1 teáskanál só
300 g víz
500 g búzaliszt
Elkészítés:
Az élesztőt a sós vízben feloldjuk, hozzáadjuk az olajat vagy a vajat, közben kevergetjük. Belekeverjük a lisztet, és alaposan meggyúrjuk. Kendővel letakarjuk, hidegen állni hagyjuk 15-20
percig. A megkelt tésztát négyfelé osztjuk, és lángost formálunk belőlük, majd ismét állni hagyjuk. Előre forrósított sütőben 200 Celsius fokon 20-30 percig sütjük.
Én vajat használtam, sülés után pedig megkentem vajjal a tetejüket. 



Már sültek, amikor rápillantottam a könyv borítójára. Sajnos elfelejtettem bevagdosni őket, de a recept nem írta.

Bibliás elmélkedés:
Sára nagyon fontos szereplő a Bibliában. Már nagyon idős ahhoz, hogy gyermeke szülessen, de Isten újra és újra megígéri férjének, Ábrahámnak, hogy fia lesz. Angyalok hozzák ezt a hírt egyik alkalommal, nekik süti ezt a lángost. Sára nem bízik az ígéretben, és beküldi a szolgálóját Ábrahámhoz, hogy az gyermeket nemzzen neki. Meg is születik Ismael, de nem ő lesz a kiválasztott, hanem az arabok fogják ősatyjukként tisztelni, akik gyakran ellenségként tekintenek a zsidókra. Sára hitetlensége tehát sok bajt okoz később, de egy évre rá, az ígéret szerint, megszületik a fiú, Izsák.
Kálvin könyvét olvasom most a boldog mondásokról. (Máté 5.) Arról ír, hogy a körülményeink ellenére boldogok lehetünk, és békességünk lehet a nehézségekben is, ha Isten ígéreteit tartjuk szem előtt. Ez úgy lehetséges, hogy olvassuk a Bibliát, és elmélkedünk róla, hagyjuk, hogy Isten beszéljen velünk, mert Ő nem személytelen erő, hanem élő lélek, személy, akihez beszélhetünk, aki meghallgat, és megvigasztal.
Néhány ígéret az életemből: 
"Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd Ő teljesíti." (Zsoltárok 37.5)
"Aki vetőmagját sírva hozza, vigadozással jő elő, kévéit emelve." (Zsolt. 126.5)(gyermekeimről, amikor aggódtam értük)
"Az igazaknak valóságos jót rejteget."(Példabeszédek könyve 2.7)

9 megjegyzés:

  1. Olyan boldoggá tettél,hogy megosztottad a Bibliai szakácskönyvet!!!! Már meg is rendeltem.:) Egyet a menyemnek is..)Alig várom,hogy kézbe vegyem.:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy segíthettem. Van valahol raktáron?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kettő antikváriumból hozzák,az egyik hamar megvolt, a másikat előjegyezték, de tegnap írtak,hogy már az is hozzáférhető.Hogy ezen kívül van-e még,azt nem tudom.

      Törlés
    2. Itt van : http://konyv.vatera.hu/gasztronomia/szakacskonyv/altalanos/eleonore_schmitt_bibliai_szakacskonyv_2023166918.html

      és itt : http://www.libri.hu/konyv/Bibliai-szakacskonyv-Barangolas-az-o-es-ujtestamentum-konyhamuveszete-korul.html

      Törlés
  3. Engem érdekelne ez a recept, de kérnék egy kis pontosítást. A hozzávalóknál búzadarát ír, az elkészítésnél lisztet. Most akkor melyik a jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liszt, én írtam rosszul. Javítottam. Kösz a jelzést.

      Törlés
    2. Biztos, hogy liszttel készítettem, csak elírtam, mert búzalisztet ír a recept. én meg, úgy látszik folytattam, hogy dara.

      Törlés