2014. szeptember 9., kedd

Ha vasárnap, akkor templom! És húsleves!


*

Lehetőleg marhahús. Igaz, hogy csak ősztől tavaszig, egyrészt, mert a primőr zöldség hamar szétfő. A marhahúsleves pedig akkor a legjobb, ha együtt főnek a zöldségek.  Amíg a templomban vagyunk, ott is lehet hagyni főni a tűzhelyen. Nem lesz semmi baja.
Másrészt azért, mert jobban szeretjük a forróságban a hideg gyümölcsleveseket, vagy a könnyű csirkelevest.
Most viszont ebben az "enyhe télben" többször került az asztalra. Nem szoktam mérni a hozzávalókat, de most kivételt tettem. Bár úgysem lenne ugyanolyan, mint az enyém. A családban a nagymamám főzte a legjobb húslevest, de hiába álltunk mellette, nem tudtuk utána csinálni.

Hozzávalók:
87 dkg marhahús, rostélyos, nyak vagy oldalas
33 dkg répa
15 dkg petrezselyem
70 gr zeller, ugyanannyi karalábé
1 púpozott evőkanál só
10 szem bors
70 gr vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 nagy krumpli
(1 zöldpaprika)
(1 paradicsom)
zellerlevél
1 csokor petrezselyem levél
A húst, a répát, petrezselymet, zellert, borsot, sót beletesszük egy 6 literes fazékba. Felengedjük hideg vízzel. A forrásig nagy lángon, majd nagyon lassú tűzön főzzük tovább. Amikor kezd puhulni a hús, akkor kerül bele a többi hozzávaló, a petrezselyem levelet pedig az utolsó forrásába, vagyis a tűz elzárása előtt tesszük a levesbe. Én nem szoktam összekötni, mert szépen ki lehet emelni így is. 
*2024-es kép
A marha-és a tyúklevesbe csigatészta illik. 

Csigatésztával

Cérnametélttel is jó.

Bibliás elmélkedés:
Sokáig úgy voltam vele, hogy Isten megteremtette a világot, aztán kivonult, velem egészen biztosan nem törődik. Nagyon meglepődtem, amikor rájöttem, hogy feltétel nélkül szeret engem. A tízparancsolatot például nem azért adta, hogy vegzáljon, hanem, mert jót akar nekem. A vasárnapot azért szenteljük meg, hogy MEGPIHENJÜNK!:
Szenteld meg, ...ne dolgozz ezen a napon, ...hogy megnyugodjál!" (V. Mózes 5.14)
Tehát értünk van. Persze nem tudjuk teljesen betartani. Jézus az egyetlen, akit ezzel kapcsolatban nem terhel bűn, de Isten nem is a tökéletességet várja el tőlünk, hanem az igyekezetet.  
 Hogy megnyugodjál! Hát ez nagyszerű! Isten nem kényúr, hanem szerető mennyei Atya, aki a legjobbat akarja a gyermekeinek! Rajtam áll, hogy engedelmeskedem, vagy nem. Követem Jézust, vagy nem. De NEKEM JÓ, HA IGENT ÉS NEM NEMET MONDOK. 
"Hogy megnyugodjak!"



2 megjegyzés:

  1. Ani, kérlek, ne haragudjál, de valóban 7 gr zellert és karalábét, ill. 5 gr fokhagymát teszel a levesbe? Az egyik sincs 1 dkg sem...

    VálaszTörlés
  2. Ezt bizony elírtam. Pedig annyiszor elolvasom, mielőtt közzéteszem! 70 gr és egy gerezd fokhagyma. Nagyon köszönöm, hogy gondolkodva olvastál, és szóltál is.

    VálaszTörlés