2022. december 6., kedd

Áfonyás-diós sütemény. Kicsit diétás

 

Erdélyben ittunk először áfonyapálinkát. Nekem már akkor sem ízlett, de a férjem hólapátolás közben vagy más, hideg helyen végzett munkákhoz elkortyolgat egy kis pohárral. Mostani erdélyi utunkon is hoztunk, de gondolt egyet: Miért ne készíthetnénk mi is itthon? Nem lett belőle vendégposzt, mert fényképezni elfelejtettem, de a maradék áfonyát ehhez a sütihez használtam fel. Hetekig ázott a szőlőpálinkában, majd leszűrés után elkoboztam. 25 cm átmérőjű, kerek tortaformában sütöttem, de nem lettek szépek a képek, így csak ezt a néhány szeletet mutatom. 
Hozzávalók:
160 g rétesliszt
100 g finomliszt
100 g zabpehelyliszt
1 csomag sütőpor
30 g 1:4 édesítő
4 tojás
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
1 evőkanál áfonyapálinka
.......
150 g darált dió
350 g áfonya
citromlé

Elkészítés:
Lehet sima lisztet is használni és cukrot, de akkor nem lesz diétás. A száraz anyagokat összekeverjük. A tojásokat ketté választjuk, a habot felverjük. A folyékony anyagokat a pálinka kivételével keverőüstben vagy tálban elegyítjük, majd rászitáljuk a lisztes keveréket, és óvatosan elkeverjük. Utána bekapcsoljuk a robotgépet magas fokozatra, amíg a massza kivilágosodik. Kikapcsoljuk a gépet. A habot és a diót felváltva adjuk hozzá, és simára keverjük a kézi habverővel. Közben hozzáöntjük a pálinkát. Jól le kell szedni a keverőhenger oldaláról is, hogy egyenletes legyen a massza. Sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük, az áfonyát citromlével keverjük, de NEM forgatjuk lisztbe, mielőtt rászórjuk a süteményre, mert egy darab se fog elmerülni, mint nálam. Előmelegített sütőben sütjük 30 percig 200 fokon, majd 180 fokon,  és tűpróbáig  maradt benne.



Bibliás elmélkedés:
Szabad-e a hívő embernek alkoholt fogyasztani? - teszik fel a kérdést néha. A történelmi egyházakban ez nem kérdés. A reformátusok, evangélikusok, anglikánok borral veszik az úrvacsorát.  Az újonnan alakult felekezetek között azonban van olyan, ahol lefojtott mustot, vagy gyümölcslét isznak. Arra hivatkoznak, hogy Jézus az utolsó vacsorán így szólt:
"De mondom nektek: nem iszom mostantól fogva a szőlőtőnek ebből a terméséből ama napig, amelyen majd újat iszom veletek Atyám országában. (Máté 26.29)
1. Jézus a szőlőtő terméséről beszél, tehát a mustot se ihatnánk.
2. Nem mondja, hogy mi is ezt tegyük, sőt, azt mondja, hogy "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre."(I.Korinthus 11.25)
3. Báránysültet sem ehetnénk, mert így szólt: "...többé nem eszem ebből a húsvéti vacsorából, amíg csak be nem teljesedik ez az Isten országában."(Máté 22.16)
Timóteusnak ráadásul így ír Pál apostol: "...ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés borral gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintetből." (I. Timóteus 5.23)
A mértékre viszont figyelni kell, mert 
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává."(I Kor.6.9-13)
Az alkohol fogyasztása tehát nem tilos. Az Egyesült Államokban és több más országban is érvényben volt szesztilalom a múlt század elején évtizedekig. Jótékony hatása mellett azonban kiépült a feketekereskedelem, megerősödtek a bűnbandák (Al Capone), úgyhogy visszavonták. Érdekes adat, hogy amíg más országokban évtizedekig volt érvényben szesztilalom, Magyarországon mindössze a Tanácsköztársaság idején, akkor is csak március 1-től augusztus 1-ig. Mondhatnám, hogy a józan (😊) magyarok nem hagyták magukat becsapni.
Sajnos azonban az alkoholizmus most is sok családban jelent gondot, A Református Egyház évtizedek óta tart fenn egy központot, ahol gyógyító hetekre lehet jelentkezni alkoholbetegeknek. Orvosi beutalóval vehetik igénybe az ingyenes terápiát. A kezelés istentiszteleteket, hívő énekek éneklését, beszélgetéseket jelent. Férjem is szokott segíteni az ottani dolgozóknak. Általában havonta, kéthavonta egy-két napot tölt ott. Szörnyű életekkel találkozik. A mértéktelen alkoholfogyasztás nem tesz különbséget, az intézményben az egyetemi tanároktól kezdve kétkezi munkásokig sok mindenki megfordul. Aki igazán meg akar gyógyulni, meg is szabadul, bár sokan vissza is esnek. Néha több alkalomra van szükség, de gyakran megtapasztalják az Ige igazságát:
"...ha a Fiú (Jézus Krisztus) megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek."(János 8.36.)
A videóban László elmondja, hogy hogyan szabadult meg Isten segítségével 20 (!) éves alkoholfüggőségéből:


2 megjegyzés:

  1. Szerintem szépek lettek a szeletek, a képek pedig nagyon hangulatosra sikerültek. Finom lehetett!
    Erdélyben mi is mindig kapunk áfonyapálinkát, de inkább úgy mondanám, hogy likőr, mert kicsit édes, és nem olyan erős mint a pálinka. Mi nagyon szeretjük 😋.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, nekem - aki nem nagyon szeretek semmilyen alkoholt, a pálinkákat meg különösen nem - kifejezetten ízlett az erdélyi áfonyapálinka. :-) Hiába, ízlések és pofonok. A sütid mindenesetre gyönyörű!

    VálaszTörlés