2014. október 4., szombat

Reszelt alma tartósítása süteményhez


Almás pite/béles
Gyenes Pálné Liduska Anna napra (július 26) készítette ezt a finom süteményt. Ő zsírt használt, de helyettesíthetjük margarinnal vagy vajjal is, de úgy tartottam hitelesnek, hogy pontosan közlöm a receptet. "Lidus néni cukrászdája" - szoktuk mondogatni a gyerekekkel, mert egyszerre rendszerint több félét süt, néha 5-6 félét is, és mind kiváló. Tőlem így NEM sütit szokott kapni a névnapjára.

Hozzávalók: 
50 dkg liszt
25 dkg zsír
1 tojás
15 dkg cukor
1 sütőpor
kis víz
A lisztet a sütőporral összekeverjük, a zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Kicsit pihentetjük, majd két lappá nyújtjuk. 1 kg reszelt almát összekeverünk tetszés szerint cukorral és fahéjjal, ezt kenjük az alsó lapra, majd ráfektetjük a másikat, és előmelegített sütőben megsütjük.
A süteményben még tavalyról eltett reszelt alma volt, így arra gondoltam, hogy megosztom ezt a receptet is az olvasókkal. 

Reszelt alma tartósítása

 A hullott, sérült gyümölcsöt így nem kell kidobni. 5 kg almát megreszelünk, összekeverjük fél zacskó szalicillel és 1 teáskanál borkénnel. Jó szorosan egy nagy üvegbe nyomkodjuk, a levét leöntjük, és lezárjuk. Ha később szükség lesz rá, akkor csak ki kell venni a megfelelő adagot, a többi nem romlik meg.

Továbbgondolás:
1. Nem tudjuk, hogy az Édenben milyen gyümölcs volt. Lehet, hogy alma, de lehet, hogy nem.
2. Egészen biztosan NEM a Tudás fája volt.
Kifejtve:
Isten 6 nap alatt teremtette a világot, és a 6. nap végén az emberpárt. Egy gyönyörű kertbe helyezte őket, ahol nem volt rajtuk ruha, vagyis nem volt titkolnivalójuk egymás és Isten előtt. Minden fáról ehettek, csak a jó és gonosz tudásának a fájáról nem. Mert ha esznek, akkor meghalnak. Nem a tudást, a tanulást tiltotta meg tehát. Az ember ismerte  a legfőbb jót, Istent, aki meg akarta őt óvni a gonosz ismeretétől. De az embert szabad akarattal teremtette. Így dönthetett úgy is, hogy eszik a tiltott gyümölcsből. A gonosz lélek (Sátán) kígyó képében jelent meg, és Évát szólította meg. "Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyik fájáról sem ehettek?" - kérdezte. Pedig Isten csak egy fát tiltott el, tehát Sátán már hazudott. Éva nem figyelt fel a hamisságra, szóba állt vele, elhitte, hogy semmi baj nem fog történni. "Olyanok lesztek, mint Isten!"  - ígérte a kígyó. Éva erre szakított a gyümölcsből, adott a vele lévő férjének is.  A bölcsesség helyett azonban szégyent és félelmet éreztek, mert rájöttek, hogy meztelenek. Isten számon kérő szavaira egymásra mutogattak, egymást hibáztatták, nem kértek bocsánatot, így el kellett hagyniuk ezt a szép helyet. Ez a lelki halál, az Istentől való elszakadás, amely a bűnbeesés következménye. Hiába aggattak magukra ruhát, nem tudták elfedni a meztelenségüket.
Vagyis: Jó cselekedeteink nem megfelelőek arra, hogy kiengeszteljék Istent. Isten maga ölt meg egy állatot, hogy felöltöztesse őket a bőrébe. "Vér kiontsa nélkül nincs bűnbocsánat" - tanít a Biblia. Tulajdonképpen maradhattak volna, de ott volt az Élet fája is. Ha abból újra ettek volna, akkor örökre bűnben kellett volna élniük. Így viszont a Krisztus az idők végén megváltott minden embert, aki hisz. 
Fáradságos dolog az Édenen kívül élni. Vágyódunk Isten után, szeretnénk a békességét, örömét. Ugyanolyan jó soha nem lesz a földön, mint a Paradicsomban volt, amikor Isten az emberrel sétált, de a megtérő bűnös ízelítőt kap ebből a mennyei örömből. 
"Mit szem nem látott, fül nem hallott, az ember szíve meg se gondolt, azt készítette Isten az őt szeretőknek."(2. Korinthus 9)
A jó és gonosz tudásának a fája azt is jelképezi, hogy Isten maga akarja eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Hozzá kell fordulnunk vezetésért, keresni az általa kijelölt életutunkat. Ezen tud megvédeni, és megáldani minket.

2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ez a tartósítás!
    A süti finom lehet, nagyon guszta, és szép a gobelin is mögötte :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. A képet anyósom készítette. Szerintem is nagyon szép.

    VálaszTörlés