2025. június 26., csütörtök

Tüdőstáska leves

 


Túrós táska leves már van a blogon, kettő is, itt és itt, most tüdővel töltöttem. Mert hogy a magyar gasztronómiában is létezik ám töltött tészta, nemcsak az ázsiai konyhában, csak nálunk kicsit elfelejtettük. Az édes derelye maradt csak a köztudatban, de a sósak is finomak. Bevallom, hogy még sosem ettem tüdőset, de azért nagyon jól sikerült.
Szabógallér levesnek is hallottam már.
Hozzávalók: 

30 dkg sertéstüdő
1 tojássárgája
só, bors
olaj
2 tojás
kb 15 dkg liszt
Elkészítés: Zöldséglevest készítünk, például így , és ebben főzzük majd ki a táskákat.
A tüdőt enyhén sós vízben megfőzzük. Ledaráljuk, fűszerezzük, és egy kevés olajon megpirítjuk. Kihűtjük. Hozzáadjuk a sárgáját és a vágott petrezselymet,
sózzuk, borsozzuk. Közben a két tojással és a liszttel ruganyos tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, kis halmocskákat rakunk rá a tüdőből. Ráhajtjuk a tészta másik felét, és derelyemetszővel felvágjuk. Nekem csak kis méretű gyúródeszkám van, lelógott a széle. 


A felesleges tésztadarabok egy másik levesbe kerülnek majd. 



Imádság szárazság idejére: 

Istenünk, Mindenható jó Atyánk! 

Tudjuk, hogy a te hatalmadban van az időjárás, és úgy rendeled annak változásait, ahogy akarod. Azt is belátjuk, hogy nem törődtünk a földünkkel jó gazdaként, amint parancsoltad, hanem kihasználtuk erőforrásait, önző módon éltünk és élünk ma is, de megvan sokunkban a jó szándék arra, hogy változzunk, takarékosabban éljünk. Kérünk, hogy vedd le rólunk a kánikula ilyen nagy csapását, mert sokan már attól tartanak, hogy idén sem lesz mit aratniuk, kiszárad minden. 

Adj bölcsességet a világ vezetőinek, hogy legyenek készek ők is a változásra, ne csak a profitot nézzék, hanem gondoljanak a jövőre. 

Kérünk, hallgasd meg imádságunkat, és bocsásd meg bűneinket szent Fiadért, Jézus Krisztusért.Ámen

2025. június 23., hétfő

Zsenge borsóleves csurgatott tésztával

 

Van, aki már el is felejtette a borsót, de én még csak most főztem az első levest friss szedésből. Kedves nászasszonyomtól kaptam egy zacskóval a hozzávaló répával együtt. Nagyon finom lett. Hamar el is fogyott. Hiába! A konyhakerti termés mindig jobb ízű, mint a nagyüzemi.
A tavaszi levesekbe anyukám gyakran csurgatott tésztát főzött. Most én is így tettem. 
Hozzávalók:

egy tányér zöldborsó
kb 10 szál sárgarépa
fél hagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 szem feketebors
1 teáskanál só
olaj
1 evőkanálnyi vágott petrezselyemlevél
.......
1 tojás 
liszt, amennyit felvesz
Elkészítés: 

Egy kis olajon megpároljuk a borsót, majd hozzáadjuk a répát, amit elég csak megkapargatni, hiszen hámozással alig maradna belőle valami. Mivel kis vékonykák, csak a nagyobb darabokat karikázzuk fel. Amikor kezd puhulni, rászórjuk a felaprított hagymát, kicsit később a fokhagymát is. Együtt pirítjuk, majd felöntjük 1-1,5 liter vízzel, sózzuk, és puhára főzzük. Elkeverjük benne a petrus levelet. Közben a tojást elkeverjük annyi liszttel, hogy még folyós maradjon. Belecsorgatjuk a  forró levesbe, és már kész is.


2025. június 21., szombat

Szarvaspörkölt bográcsban

 


Ősz óta lapul 2,70 kg szarvas pörkölthús a fagyasztóban. Vadász barátunktól kaptuk, és arra vártam, hogy majd össze tudom gyűjteni a gyerekeket, hogy elfogyasszuk. Hogy úgy mondjam: Arra várhattunk! Egyik erre, másik arra. Végül is négy gyermekkel és családtagjaikkal bográcsoltunk a telken. Eredetileg vörösbort is akartam beletenni, de aztán a kisgyerekek miatt kihagytam, de a hozzávalók képén még ott van.

Hozzávalók:
2,70 dkg szarvas pörkölthús benne két nagy csont
3 hagyma
2 evőkanál sertészsír
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál őrölt kömény
10 szem feketebors
10 szem borókabogyó
2 evőkanál őrölt piros paprika
(vörösbor)
Elkészítés: 

A bogrács alatt tüzet rakunk, de végig lassú tűzön főzünk majd. A hagymákat apróra vágjuk és a bográcsban felolvasztott zsíron üvegesre pároljuk. Közben hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is.
Kicsit együtt sütjük, majd jön a hús, amelyet fehéredésig forgatunk benne. A többi fűszert rászórjuk, kavarunk rajta egyet, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Egy lapos evőkanál sóval ízesítjük még, és időnként megkeverve fedő alatt puhára főzzük. Ha kell, pótoljuk a vizet. 

A kész pörkölt
Juci hozott finom bucikat finom-és teljes kiőrlésű lisztből saját kovásszal. Nagyon ügyes, maga süti a kenyeret. Volt azért főtt krumpli is, és saláták.
Nagyon jó volt együtt, az idő is kellemes még, bár nagyon hasznosnak bizonyult a déli órákban a szőlőlugas a meleg miatt.
Bibliás elmélkedés:
A 42. zsoltár szép sorai jutottak eszembe. Férjem még 12 évesen konfirmált, de utána sokáig nem törődött az egyházzal, Istennel. Mégis, élete legváratlanabb perceiben néha megcsendült a szívében ez a zsoltár. 
"Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez, úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem!"2. vers

Ez a gyönyörű ének is a zsoltár alapján született, és hasonló érzéseket fejez ki.  Közlöm a szövegét és két feldolgozást. 

Mint szarvas hűs vízforrásra, úgy szomjazik lelkem rád,
Vágyódom az élő Isten után, hogy mehessek Hozzá.
Mért csüggedsz el, én lelkem, hisz pajzsod ő és támaszod,
Bízz az Úrban, mert karja megszabadít, s hálával áldozol.


És egy másik a Türei Református egyház kórusának előadásában gyönyörű népviseletben: 


Egy házassági válság "segített" Istenhez térni, illetve ezt használta fel az Úr arra, hogy változzunk.
Itt beszélünk erről a Jézus és a szerelem című filmben. A 20. percnél vagyunk mi.




2025. június 19., csütörtök

Kapormártás

 


Én nagyon szeretem a kapor ízét uborkában, tökfőzelékben, de a mártást csak a férjem kedvéért készítem minden évben. Anyósomtól tanultam, nagyon egyszerű, bár biztos lehetne gazdagítani ezzel-azzal, de nem szoktam. 
Egy nagy csokor kaprot apróra vágunk, enyhén sós vízben jól megfőzzük, és tejes habarással vagy rántással és tejjel sűrítjük. 

2025. június 10., kedd

Almás-meggyes kocka

 



A recept szinte teljesen megegyezik a Gyümölcsös kockával, csak ebben a sima liszt is tönkölybúza, és 1 nagy felkockázott almát és 2 dl magozott meggyet tettem a süteménybe. Nem elkevertem, hanem miután a tálba került, belenyomkodtam. Nagyon finom lett így is. Recept itt található.






2025. június 3., kedd

Kapros durbancs tekercs tk liszttel





Férjem szülőfalujában ez egy gyakori sütemény tavasz idején, de most már én is elmondhatom, hogy az én városomban is van legalább egy személy, aki elkészíti a durbancsot friss kaporral. 😉

Többféle recepttel szerepel a blogon. Most friss kaprot, itt pedig dinsztelt kaprot használtam. Teljes kiőrlésű, de búzaliszttel, és friss élesztővel itt. Tönkölybúzaliszttel, de rétegesen itt, vajjal itt, tekercsben, de finomliszttel itt, Tejes recepttel itt, szóval sokszínű a kínálat. Sárgarépa főzelékből bezzeg egy sincs!

Most is van egy kis változtatás, és ez is nagyon finom volt. Az alapreceptben finomlisztet és nyers kaprot használnak.

Hozzávalók most:
-tészta: 
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
3,5 dl langyos víz
.............
15 dkg kapor
zsír, bors

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, és a vízzel jól kidagasztjuk. 40 percig hagyjuk kelni legalább a kétszeresére. Közben a kaprot megmossuk, megszárítjuk, és apróra vágjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk belőle, és kinyújtjuk. Megkenjük zsírral, megborsozzuk, és rászórjuk a kaprot. Feltekerjük, majd a tetejét is megkenjük zsírral, hideg sütőbe tesszük, és 200 fokon kisütjük. Akkor jó, amikor szép barna a teteje. Kb fél óra, de lehet több is. 

Szeletekre vágva fogyasztjuk. 
A kis gyúródeszkám 60x37 cm-es, ekkorára nyújtottam, de legközelebb kisebbre hagyom, hogy ne ütközzön át a kapor sülés után, bár az ízének nem ártott. 
A kapros fonott kenyérnél írtam néhány gondolatot, újra hozom. 
Bibliás elmélkedés:
A kapor az a növény, amely nem ott kel ki, ahol vetettük, és nem akkor, amikor gondolnánk. 😉

Lehet, hogy néhány év múlva jelentkezik ott, ahol már kipusztulni véltük. Sokszor így van ez a hirdetett igével is. Férjem egyszer nagy örömére meglátott egy fiatalembert egy evangelizációs alkalmon, akinek az osztályában több, mint 10 éve helyettesített. Kiderült, hogy akkor mondott egyetlen mondatot, amin a fiú elgondolkodott később, és Istenhez tért. Ne adjuk fel tehát az imádságot szeretteinkért, ismerőseinkért!
"...aki szánt, reménység alatt kell szántania."1. Korinthus 9.10.




2025. június 2., hétfő

Cukkini saláta kaprosan

 


Csak egy kis ötlet sültek mellé, vagy csak úgy.
Hozzávalók:
1 zsenge cukkini
1-2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
só, bors
kapor
Elkészítés: A hagymát felszeleteljük, és az olajon megfuttatjuk. A cukkinit megmossuk, darabokra vágjuk, szeletbe vagy kockára, és a hagymára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megsütjük.  Akkor jó, ha a héjába is könnyedén belemegy a kés. A végén adjuk hozzá a vágott kaprot, amennyit gondolunk. 1-2 evőkanállal. Kicsit együtt sütjük. 
Cukkini saláták itt és itt .

2025. május 28., szerda

Epres túrótorta barna rizsliszttel. Gluténmentes, hozzáadott cukormentes



A zabpehelylisztes piskóta is bevált, de már régóta készültem arra, hogy barna rizsliszttel is kipróbáljam. Mindkettő lassú felszívódású, ezért a cukrosoknak jobb, mint a fehér lisztes. Ízre nekem a rizslisztes jobban tetszik, de az állagán még javítanom kell. Igaz, mindkettőre áll ez. A femina.hu-n találtam a receptet. Több ponton változtattam rajta.
Hozzávalók:
-piskóta: 
6 tojás
10 dkg barna rizsliszt (ők 6 evőkanállal írták)
1,5 evőkanál 1.4 édesítő (22 g)
1 evőkanál gluténmentes keményítő
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
-túrókrém: 
45 dkg túró
2 evőkanál tejföl
1,5-2 evőkanál 1:4 édesítő
1 evőkanál vaníliaaroma
-epres réteg
piskótamorzsa

Elkészítés: A sütőt 160-170 fokra előmelegítjük. A száraz anyagokat összekeverjük. A tojásokat megmossuk, ketté választjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. Egyenként hozzáadjuk a sárgáját, de verjük tovább. Aztán leállítjuk a gépet, és óvatosan beleforgatjuk a lisztes keveréket. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, ebbe öntjük a tésztát. A felmelegedett sütőbe rakjuk, és 10 perc múlva 150 fokra mérsékeljük a hőfokot. Nekem 40 perc alatt sült át. Nagyobb formában hamarabb kész. 5 percig hagytam még a kikapcsolt sütőben, majd rácson hagytam kihűlni levéve róla a papírt. Szép nagy lett, csak a tetejét kellett körbevágni, mert behorpadt a közepe. Egyébként magas lett, úgyhogy három felé vágtam, de sajnos a középső rész még meleg volt, és darabokra esett szét. Nem estem kétségbe, ebből lett az epres réteg. Tavalyi eperlekvárt vettem elő, a tortadarabokat elmorzsáltam, és összekevertem a lekvárral.

A túrókrém hozzávalóit botmixerrel selymesítettem, és három felé osztottam. Az alsó lapra kentem az egyik részét, rá az eperlekváros részt, majd a piskótalap következett. A tetejét és az oldalát megkentem a túrókrémmel, és eperszemekkel díszítettem. 
Kellemes, savanykás lett. Nagyon ízlett nekünk. 


Másik epres túrótorta (katt a kék linkre)
Bibliás elmélkedés:

Nincs probléma, csak kihívás!-szoktuk egymást bátorítani, ha valamiben megakadunk. Ha Isten meg akarja oldani, akkor kapunk tőle jó gondolatokat, segítséget.-valljuk.
 Az első gyülekezetünkben voltunk, amikor egy szeretetvendégséget tartottunk a templom felújítása után. Sok vendéget vártunk, az egyik gyülekezeti tag disznót vágott, a hurkát és a kolbászt a helyi pék sütötte ki. Sajnos azonban megégett egy kicsit. Először megijedtünk, hiszem a legjobbat szerettük volna adni ezen a jeles napon, de kiderült, hogy nem is olyan nagy a baj, van, aki pont így szereti, de a pék szégyellte, és végül nem kért pénzt a sütésért. "Nincs olyan baj, ami valakinek hasznára ne lenne!"-idézte egy néni a helyi népi bölcsességet. 
Hát így jártam én is ezzel a piskótával. A közepe, mint írtam, átsült ugyan, de még nem hűlt ki teljesen, ezért, vagy egyébként is, darabokra hullt. Pont jó volt egy savanykás rétegnek az édes túrókrém kiegészítésére. 
Az élet sok már területén is így van ez. Legalábbis felfoghatjuk így is. Amit akadálynak gondolunk, az lehet lépcső. 
Ismerjük a félig tele vagy félig üres pohár történetét is. Attól függ, hogy honnan nézzük. Belső beállítódás is, de erre nevelhetjük is magunkat. "Mindenért hálát adjatok!"-figyelmeztet az apostol. Rajtunk is áll, hogy hogyan éljük le az életünket. Szüntelenül morogva, a hiányaikra gondolva, összehasonlítva az életünket a nálunk gazdagabb, tekintélyesebb emberekkel, vagy pedig elégedetten szemlélve Isten ajándékait. 

2025. május 24., szombat

Epres bodzaszörp

 


Csak akkor használok cukrot, ha vendégeknek vagy családtagoknak főzök, sütök. Így voltam ezzel a szörppel is. A legidősebb unoka szereti, ezért nekiláttam egy kisebb adagnak. Hol vagyunk már a 10 kg cukor és a 2,5 kg bodzaszirom mennyiségétől! Ezen a képen két éves szörp látható 2014-ből. Úgy látszik, azért ez a mennyiség nem fogyott el egy év alatt. 
Két félét készítettem idén, hogy újítsak is egy kicsit. Az eper szereti a bodzát, ezért összeházasítottam őket, mint itt is. Nagyon jó összeállítás lett, remélem, ízlik majd a kislánynak. Kétszer futottam neki. Először a hagyományost készítettem el, és utána láttam a neten az epreset. 

A szokásos módon indítottam csak borkősav nélkül, mert olyan nagy kiszerelésben árulták, hogy nem vettem belőle. 


Hozzávalók:

-hagyományos:
1 liter víz
2 dkg citromsav

(1 dkg borkősav)
2 késhegynyi Nátrium-benzoát (vagy szalicil)
80 dkg cukor
30 db bodzavirág

-epres:



25 dkg eper

Elkészítés: A virágokról ollóval levagdostam a szirmokat, hogy minél kevesebb zöld rész kerüljön bele. Közben a vizet felmelegítettem, és feloldottam benne a cukrot, majd kihűtöttem, és hozzáadtam a citromsavat és a tartósítót. Egy nagy műanyag dobozban elkevertem a virággal, és 5 nap múlva leszűrtem. Ez látható a jobb oldali képen. A második adaghoz csak fél liter vizet használtam, és arányosan kevesebb hozzávalót. 25 dkg epret felkockáztam, és elkevertem benne. Három nap múlva leszűrtem. A visszamaradt epres és nem epres szirmokkal majd készítek valamit. Például Bodzavirágos csokoládétortát.

Azt hiszem, hogy egy héten belül meg kell inni az eprest, vagy fel kell forralni, és kidunsztolni. 


Bibliás elmélkedés: 

Jó párosítás lett az eper és a bodza. Mondhatni jó házasság. Ebből pedig egyre kevesebb van. 

Mi történt? Hova tűnt a harmónia a kapcsolatokból? Sok elmélet született ennek megértésére, ráadásul egymásnak is ellentmondanak. Van, aki szerint próbálkozni kell több partnerrel is, és amelyikkel a legjobb az együttélés, azzal kell összekötni az életet. Mások szerint viszont éppen ez a sok partnercsere okozza azt, hogy már a romantikus szerelem is elmúlóban van, a megszokás eltompította. 

Christa Meves keresztény pszichológus hívja fel a figyelmet arra, hogy a „házasság első szakaszában nem lehet minden további nélkül pótolni azt, amit a próbaházasságban (általában más partnerrel) már átéltek. A csodálatos, nagy boldogság, amelyben a házastársak – testi vonatkozásban is – egymást részesítik, nem jelentkezik újra, ha a megszokás eltompította.

A nagy érzéseknek nem lehet parancsolni, 

azok gyengéden, különös módon alakulnak ki, megvannak a feltételeik. Eksztatikus öröm feltétele a dolog ritkasága és új volta. Ezért a mézeshetek a mai házasságokban még ritkábban fordulnak elő, mint korábban. A fiatal lányoknak fontos lenne tanulniuk ezekből a tapasztalatokból, az egyre növekvő lélektelenséggel együtt járó érzésből, amelyet sok ember észlel szomorúan saját magán. Előbb-utóbb el kellene gondolkodni a manapság divatos szabadosság következményeiről.”(Christa Meves: Manipulált mértéktelenség Kairos Kiadó 2009. 80-81. oldal)https://www.anyacska.hu/csaladtervezesigennem/

200 évvel ezelőtt a házasságokat egy életre kötötték, és bevált minták szerint éltek. Érdemes elolvasni erről ezt a cikket itt. 

Nagyon szeretem még a TeSó blog Házasság sütemény című írását. Idézek: 

Nem elég a szerelem a jó házassághoz.
Nem elég beengedni Istent harmadiknak a kapcsolatba a jó házassághoz.
Nem elég elmondani egy fogadalmat a templomban a jó házassághoz.

Hát akkor mitől jó egy házasság? Katt a linkre a válaszért.