2025. május 12., hétfő

Epres-rebarbarás krémpohár

 



Két vagy három éve vetettem rebarbarát a telken. Nem lettek vastagok a levelei, de azért lehetett használni erre-arra. Ide gyűjtöttem a recepteket. Az almához hasonlóan lehet használni, nagyon finom a lepény/béles/pite. 
A rebarbara szereti az epret, a z eper szereti a joghurtot, így aztán megszületett ez a kis édesség. Nem is lesz idén több, mert nagyon satnya lett idén a termés. 1 cm átmérőjű szárakat vagdostam, rendesen 2-3 cm-.re is megnő. Nem baj, az íze benne volt. 

Hozzávalók: 
-fehér rész:
2 dl házi joghurt
1 evőkanál porzselatin
1 teáskanál 1:4 édesítő (vagy cukor ízlés szerint)
.............
-piros rész:

25 g rebarbara (igen, gramm 😔)
150 g eper+egy nagy
1 mokkáskanál citromlé
1 teáskanál 1:4 édesítő (vagy cukor ízlés szerint)
1 teáskanál porzselatin
1 evőkanál víz
Elkészítés: A joghurtban elkeverjük az édesítőt és a zselatint, forrásig hevítjük, de azonnal elzárjuk, és a megdöntött poharakba öntjük. A poharakat egy konyharuhával letakart tányérnak döntöttem, és egy hűtőtáskát is beiktattam közé. Ha megdermedt a joghurt, ráöntjük a gyümölcsös keveréket. 
Tejszínt is szoktak a joghurthoz keverni, de én most nem tettem bele, mert a házi tej egyébként is zsíros. Itt és itt a joghurttortáknál én is tettem bele. 

A gyümölcsös részhez a rebarbarát apróra vágjuk, és annyi édesítős vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni egy kis fazékban. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott epret és a vízben elkevert zselatint. Felforrósítjuk, de nem forraljuk. Kevergetve hűtjük. Mivel nagyon kifakult a színe, adtam még hozzá egy szép nagy epret felkockázva.



Málnás-túrós krémpohár 
Krémpohár pünkösdre
Fontos üzenet
Még azt hadd mondjam el neked,
-akárki légy, aki olvasod-
hogy Isten akkor is szeret,
ha nem hiszed el,
vagy nem akarod! (Túrmezei Erzsébet)




7 megjegyzés:

  1. Csodásat alkottál ! Nagyon finom lehet és még a szemet is gyönyörködteti a látvány. Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára rebarbarát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nehèz beszerezni még a piacon sincs. Pedig ha szereti a helyét, akkor sokáig él.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet. Ha ilyen szép eperhez jutnék sajnálnám feldarabolni annyira szeretem inkább csak úgy megenném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában ezzel én is így vagyok. Jobb nyersen, egészben, mert nagyon drága is, de most kivételt tettem.

      Törlés
  3. Finom és guszta lett a desszerted. Tetszik ez döntött módszer, látványos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nem nehéz és valóban jól néz ki.

      Törlés
  4. Nagyon mutatós, és nagyon finom pohárkrémet készítettél!!

    VálaszTörlés