2025. május 24., szombat

Epres bodzaszörp

 


Csak akkor használok cukrot, ha vendégeknek vagy családtagoknak főzök, sütök. Így voltam ezzel a szörppel is. A legidősebb unoka szereti, ezért nekiláttam egy kisebb adagnak. Hol vagyunk már a 10 kg cukor és a 2,5 kg bodzaszirom mennyiségétől! Ezen a képen két éves szörp látható 2014-ből. Úgy látszik, azért ez a mennyiség nem fogyott el egy év alatt. 
Két félét készítettem idén, hogy újítsak is egy kicsit. Az eper szereti a bodzát, ezért összeházasítottam őket, mint itt is. Nagyon jó összeállítás lett, remélem, ízlik majd a kislánynak. Kétszer futottam neki. Először a hagyományost készítettem el, és utána láttam a neten az epreset. 

A szokásos módon indítottam csak borkősav nélkül, mert olyan nagy kiszerelésben árulták, hogy nem vettem belőle. 


Hozzávalók:

-hagyományos:
1 liter víz
2 dkg citromsav

(1 dkg borkősav)
2 késhegynyi Nátrium-benzoát (vagy szalicil)
80 dkg cukor
30 db bodzavirág

-epres:



25 dkg eper

Elkészítés: A virágokról ollóval levagdostam a szirmokat, hogy minél kevesebb zöld rész kerüljön bele. Közben a vizet felmelegítettem, és feloldottam benne a cukrot, majd kihűtöttem, és hozzáadtam a citromsavat és a tartósítót. Egy nagy műanyag dobozban elkevertem a virággal, és 5 nap múlva leszűrtem. Ez látható a jobb oldali képen. A második adaghoz csak fél liter vizet használtam, és arányosan kevesebb hozzávalót. 25 dkg epret felkockáztam, és elkevertem benne. Három nap múlva leszűrtem. A visszamaradt epres és nem epres szirmokkal majd készítek valamit. Például Bodzavirágos csokoládétortát.

Azt hiszem, hogy egy héten belül meg kell inni az eprest, vagy fel kell forralni, és kidunsztolni. 


Bibliás elmélkedés: 

Jó párosítás lett az eper és a bodza. Mondhatni jó házasság. Ebből pedig egyre kevesebb van. 

Mi történt? Hova tűnt a harmónia a kapcsolatokból? Sok elmélet született ennek megértésére, ráadásul egymásnak is ellentmondanak. Van, aki szerint próbálkozni kell több partnerrel is, és amelyikkel a legjobb az együttélés, azzal kell összekötni az életet. Mások szerint viszont éppen ez a sok partnercsere okozza azt, hogy már a romantikus szerelem is elmúlóban van, a megszokás eltompította. 

Christa Meves keresztény pszichológus hívja fel a figyelmet arra, hogy a „házasság első szakaszában nem lehet minden további nélkül pótolni azt, amit a próbaházasságban (általában más partnerrel) már átéltek. A csodálatos, nagy boldogság, amelyben a házastársak – testi vonatkozásban is – egymást részesítik, nem jelentkezik újra, ha a megszokás eltompította.

A nagy érzéseknek nem lehet parancsolni, 

azok gyengéden, különös módon alakulnak ki, megvannak a feltételeik. Eksztatikus öröm feltétele a dolog ritkasága és új volta. Ezért a mézeshetek a mai házasságokban még ritkábban fordulnak elő, mint korábban. A fiatal lányoknak fontos lenne tanulniuk ezekből a tapasztalatokból, az egyre növekvő lélektelenséggel együtt járó érzésből, amelyet sok ember észlel szomorúan saját magán. Előbb-utóbb el kellene gondolkodni a manapság divatos szabadosság következményeiről.”(Christa Meves: Manipulált mértéktelenség Kairos Kiadó 2009. 80-81. oldal)https://www.anyacska.hu/csaladtervezesigennem/

200 évvel ezelőtt a házasságokat egy életre kötötték, és bevált minták szerint éltek. Érdemes elolvasni erről ezt a cikket itt. 

Nagyon szeretem még a TeSó blog Házasság sütemény című írását. Idézek: 

Nem elég a szerelem a jó házassághoz.
Nem elég beengedni Istent harmadiknak a kapcsolatba a jó házassághoz.
Nem elég elmondani egy fogadalmat a templomban a jó házassághoz.

Hát akkor mitől jó egy házasság? Katt a linkre a válaszért.

3 megjegyzés:

  1. De szép szörpöket főztél, csodálatos a színűk! Az epres változatot szívesen megkóstolnám, olyat még nem ittam, és nem is hallottam róla.
    Nagyon hangulatos fotókat készítettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Én is még csak idén láttam epres bodzaszörpöt, de több helyen is. Végül is annyi változás történt, hogy a saját receptemet kiegészítettem eperrel.

      Törlés
  2. Nagyon guszta mindkettő, és eltudom képzelni hogy az epres nagyon finom lehet. Még én sem hallottam epresről, de ebből kiindulva eltudom képzelni pl. málnával, vagy éppen szederrel is.

    VálaszTörlés