Oldalak

2019. december 10., kedd

Sajtos pogácsa rúdban

Ha vékonyabbra nyújtom, akkor ropogósabb. Ha még vékonyabbra nyújtom, akkor még ropogósabb. Ha egészen vékonyra nyújtom, akkor teljesen ropogós. Így viszont puha maradt a közepe, ami nem akadályozott meg bennünket abban, hogy gyorsan betoljunk 2-3 darabot még melegen. Azért nem többet, mert karácsonyra készült, és ment a fagyasztóba. Igyekszem olyasmiket sütni, amiket lehet jó előre. Mivel 35 km-re lakunk a gyülekezettől, sok időt vesz el az utazás. Elő kell készülni.
 Már van néhány sajtos pogácsa recept a blogon. Itt egy,

 meg itt egy kalonjjee-val(fekete hagyma mag)
Juhsajtos kifli is szerepel a blogban:
Sajtos rudat viszont még sohasem készítettem, pedig szeretjük. 
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 kockacukor
1 dl tej
kb fél l tejföl
2 tojás
kb egy lapos evőkanál só
15-20 dkg sajt
1 tojás


Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, a margarint elmorzsoljuk benne. Mélyedést készítünk benne és beleütünk 2 tojást, hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt, a sót, kb 10 dkg reszelt sajtot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Inkább kemény legyen, mint lágy. A tejföl mennyiségét ehhez igazítjuk. Nem kell keleszteni, azonnal dolgozunk vele. Utána kinyújtjuk, késsel bekockázzuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, és addig szaggatjuk, amíg megtelik egy tepsi. Mindegyik pogácsát fejjel lefelé felvert tojásba mártunk, és visszafordítva megszórjuk reszelt sajttal. 



 A többi tésztát a képen látható módon kinyújtjuk, derelyevágóval csíkozzuk, megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Kikent tepsibe tesszük, hideg sütőbe toljuk. Itt légkeverést használtam 200 fokon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése