Oldalak

2025. május 6., kedd

Gyümölcsös gömbök. Kicsit diétás




Na, jó, nem egészen gömbnek néznek most ki, de sütés előtt még igen. Persze nem várható, hogy megtartsák az alakjukat, hiszen nem merev anyagból készültek. Az alakjukon jól látható a muffin papír nyoma, már amelyiket sikerült épségben kioperálni.
Olyan ez, mint amikor a kemény tojást pucolja az ember. Mindegy mit teszel a vízbe, mennyi idős volt a tojás, meddig főzöd, a héja vagy lejön vagy nem. Itt sem tudtam kitalálni, hogy miért lehet egyszer könnyen, sütimaradék nélkül lehúzni a papírt, és egyszer miért nem. Arra gondoltam, hogy talán a gyümölccsel való érintkezés az oka annak, ha odaragad, de volt, ahol odaragadt, volt, ahol nem, pedig érintette a gyümölcs a papírt. Azért hidegen könnyebben lejött, és biztos az is segített (vagy nem), hogy hústűvel több lyukat szúrtam a papír aljába, amikor még meleg volt a tészta, hogy kijöjjön a gőz. 
Nagyon kis helyesek lettek, és ízlettek is mindenkinek. 
Már van két hasonló recept is a blogon. Egyik a Gyümölcsös kocka, a másik, némi változtatással, a Hegycsúcs sütemény. A gyümölcsös gömbök is eltérnek kicsit az eredetitől, de javára vált. Ha valaki siet, akkor süsse tepsiben, de nekem most kedvem volt elbabrálni a gömbölygetéssel. Így viszont hamarabb kisült.
Természetesen finomliszttel és cukorral is készíthető.

Hozzávalók:


25 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 dkg tönkölybúza finomliszt
3 dkg 1:4 édesítő
1 zacskó sütőpor 12 g
10 dkg mandula
1 teáskanál fahéj
csipet só
2 tojás
290 g sajtkrém *
1,5 dl olaj
20 dkg magozott meggy 
30 dkg almabefőtt
 1 mandarin   
                                                
Elkészítés:  A mandulát egy konyharuhába tesszük, és a húsklopfolóval összetörjük. Persze késsel is feldarabolhatjuk, csak akkor ötször annyi időbe telik.😉 A száraz anyagokat összekeverjük. A lisztes keverékbe ütjük a tojást, kicsit felverjük, majd a sajtkrémet és az olajat is hozzáadjuk.  A gyümölcsöket feldarabolhatjuk, és csak az almát és a mandarint kockáztam fel. Mindet belegyúrjuk a végén. A muffin sütőt kibéleljük a papírokkal. Ha nem lenne elég, akkor egyszerűen tudunk sütőpapírból is készíteni. Négyzet alakú papírt négy oldalán bevágunk, és egy pohárral a muffin sütő mélyedésébe nyomjuk. 

Vízbe mártott fagylaltos kanállal adagoljuk a tésztát, és vizes kézzel gömböt formázunk belőle, majd a muffin papírokba helyezzük őket. Eddig még gömb alakúak.


Két tepsi telt meg, légkeverésen sütöttem együtt a kettőt. 180 fokra előmelegítettem, majd 10 perc múlva 150-re mérsékeltem a hőfokot. 20-30 perc alatt lettek készen. 
Akkor jó, amikor a tetején is itt-ott megbarnult. A papírral kiemeljük, az alját itt-ott megszurkáljuk, és rácson hagyjuk kihűlni. A sütőpapír nagyon nagy lett, kicsit körbevágtam. 

*A sajtkrém házi készítésű. A házi készítésű natúr joghurtomat konyharuhán két napig csepegtettem.
Egy vers, csak úgy:

Füle Lajos: Nem engedi

A hit törékeny, mint a nád,
Vészben, viharban könnyen megreped.
De Krisztus áll a gyenge hit felett,
S a tördelőknek nem engedi át.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat sütöttél, ki kell hogy próbáljam. Gömb vagy nem gömb az nem is számít, a lényeg hogy finom. Én vettem szilikonos muffin formát, azt teszem a tepsibe.... abba nem ragad bele. Érdemes befektetni, nem olyan drága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni. Ez a tészta mindenhogy sütve finom. Nekem kevés helyem van ebben a lakásban. Új dolgokat azért nem nagyon veszek. A meglévőekből is tovább kellene adni, de úgy a szívemhez nőttek!

      Törlés
  2. Sok finomságot tettél bele, biztos nagyon finom volt! Nekem is van szilikonos muffin formám, az tényleg nagyon jó. És még sok helyet sem foglal, mert a 12 db egyesével van, és tároláskor egymásba lehet tenni őket, úgyhogy kis tenyérnyi helyen elférnek.

    VálaszTörlés
  3. Éva, Katalin! Ha jobban belegondolok, igazatok van, hiszen a muffin papírnak is kell hely. Milyen márkát vegyek, mert már megjártam egy kuglófformával. Itt látható. https://korsocska.blogspot.com/2020/05/narancsos-sargarepas-kuglof.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem valami nagyon egyszerű van, szerintem nincs is márkája. Igaz, nem is volt drága. Szokott lenni nálunk kb. 2 havonta a műv.házban kiárusítás, mindenféle gagyi árut is hoznak, néha azért ki lehet fogni jó dolgokat is, na ott vettem. Igaz, az aljuk egy kicsit már megsötétedett, de amúgy semmi bajuk nincs.
      Itt megnézheted, hogy milyenek:
      https://katalin-konyha.blogspot.com/2022/12/narancsos-dios-sutotokos-muffin-advent.html

      Törlés
  4. Lehet, hogy veszek akkor.

    VálaszTörlés