Oldalak

2025. december 8., hétfő

"Nem lehet abbahagyni" csirke

 



Az Ízőrzők Örményesi adásában főzték, de Ritter Idáéknak is kedvencük, bár másképp készíti. Én követtem a receptet, de legközelebb nem teszek bele annyi lisztet. Ida anélkül készíti. A vele készült beszélgetést a nevére kattintva olvashatják. 
A sajtot sem a tejföl alá fogom tenni, hanem fölé. Nem is tudom, hogy az örményesi asszonyok miért így készítették. A hozzávalókban van egy kis változtatás, ezért leírom külön. Mivel nem is lett szép piros, még szórtam rá reszelt sajtot a végén. 

Hozzávalók: 

6 csirkecomb (1 kg 80 dkg)
15 dkg liszt
1 evőkanál őrölt piros paprika
1 evőkanál só
2 teáskanál majoránna
2 teáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt feketebors
10 gerezd fokhagyma
2 vöröshagyma
20 dkg margarin
fél liter tejföl
20 dkg sajt

Elkészítés: 
 A száraz anyagokat összekeverjük, hozzá a reszelt fokhagymát. A csirkecombokat megforgatjuk benne, és egy kimargarinozott közepes tepsibe rakosgatjuk őket. A maradék liszttel megszórjuk. Szerintem ez már felesleges, de ebben követtem az utasítást. A vöröshagymákat félkarikára vágjuk, és megpároljuk 10 dkg margarinban. Kis hűlés után a húsokra halmozzuk, és a sajtot ráreszeljük. A másik 10 dkg olvasztott margarint összekeverjük a a tejföllel, és meglocsolgatjuk a tepsi tartalmát.  Alufólia alatt másfél órán át sütjük, majd levesszük róla, és rápirítunk. Én ekkor még egy kis reszelt sajtot szórtam rá.
Először rizs, majd másnap sült krumpli volt a köret.



Bibliás elmélkedés:
Pál apostol a Filippiekhez írt levélben nagyon érdekes megjegyzést tesz: vannak emberek, akiknek istenük az ő hasuk. (Filippi 3.19) Mi, akik gasztroblogot írunk, vegyük-e magunkra? 
Miért is írjuk? 
Mennyire foglal el központi helyet az életünkben az evés? 
Tudunk-e mértéket tartani, vagy "nem lehet abbahagyni az evést"? 
Remélem, hogy azért eszünk, hogy éljünk, és nem azért élünk, hogy együnk. Viszont szeretünk jókat enni, és ez lehet Isten ajándéka a Biblia szerint.
Nem az a baj tehát, hogy finomakat főzünk, hogy igyekszünk szépen tálalni, hanem az, ha ez a bálvánnyá lesz, ha minden gondolatunk ekörül forog, ha például a békességünk, örömünk attól függ, hogy hányan néztek be a blogba.
"

De valóban nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel, 

7 mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit. Préd 5,15 

8 De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele! Péld 30,9 

9 Akik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértetbe meg tőrbe és sok esztelen és káros kívánságba esnek, melyek az embereket veszedelembe és romlásba merítik. Péld 23,4; 28,20 

10 Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magukat általszegezték sok fájdalommal.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, és a tálalás olyan szép, hogy kedvem lenne, most rögtön megenni. Hasonlót már én is készítettem, de hagyma nélkül. Kifogom próbálni így is, köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látszik sok változata van. Abban mennyi a liszt?

      Törlés
  2. Gyerekkorom óta nagy kedvencem, egyszer anyu találta egy újságban a receptet, talán Lajos Maritól! A mi verziónkban nem kell párolni a hagymát, csak megy rá a karikák és olajjal kevert tejföl megy rá. Nagyon szeretem és sokszor készítem magam is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A te receptedben is ilyen sok liszt van?

      Törlés
  3. Nagyon finom lehet! Érdekes, nem emlékszem rá, pedig mindegyik részt megnéztük, van amit többször is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem a filmben láttam, hanem a honlapon.

      Törlés
  4. Ezt a receptet nagyon régen kaptam egy ismerősömtől nagyon finom szereti a család . Külön liszttel szórni én sem szoktam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, meg is kérdeztem, hogy mennyi combhoz való a mennyiség, amit megadtál.

      Törlés